Published On: mie, Dec 12th, 2012

A doua transa de vaccine va ajunge la Braila saptamana aceasta, 7078 de persoane s-au vaccinat pana acum

Share This
Tags

* Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase * Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene, care odata introduse in organism activeaza sistemul imunitar, care va secreta anticorpi ce vor proteja organismul impotriva infectiei *

Una dintre cele mai frecvente afectiuni virale in sezonul rece este gripa, o infectie virala aparent banala, dar care poate fi insotita de numeroase complicatii. De aceea este prudent sa se efectueze profilaxia prin vaccinare, la persoanele cu risc crescut, varstnicii peste 65 de ani, copiii peste 6 luni, bolnavii cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice), gravidele cu risc crescut de a contacta infectia si daca sunt in trimestrul II si III, personalul medical sau care lucreaza in colectivitati de copii sau institutii de ingrijire (crese, gradinite, scoli, aziluri de batrani, spitale, policlinici etc) si toti cei care doresc sa se protejeze.

Momentul ideal pentru vaccinare este perioada octombrie -decembrie, deoarece productia de anticorpi dureaza cateva saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de minim 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie -martie. Dar daca vaccinarea nu s-a facut toamna, se poate face si la inceputul unei epidemii de gripa. Reactiile adverse posibile dupa vaccinare sunt

cele locale de scurta durata la locul injectarii, durere, eritem, prurit sau mai rar reactii sistemice cum ar fi febra, frisoanele, cefaleele, mialgiile, varsaturile, toate acestea fiind de scurta durata (1-2 zile) si sunt minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.

Vaccinurile antigripale sunt contraindicate in timpul unor boli febrile acute sau in caz de alergie la substantele componente.

* Suspiciune de gripa la Braila *

Potrivit informatiilor furnizate de Directia de Sanatate Publica Braila, exista suspiciuni de gripa in cazul unei persoane de sex feminin, in varsta de 25 ani.

“Exista o suspiciune clinica de gripa in cazul unei femei de 25 de ani din mediul urban. Persoana nu este internata in momentul de fata, dar probele recoltate de la aceasta au fost deja trimise la Bucuresti. Pana nu vom primi rezultatele, nu putem sa spunem ca este vorba despre o gripa confirmata”, a declarat Andreia Gavrilescu, purtator de cuvant al DSP Braila. Pana in acest moment, un numar de 7.078 de braileni s-au imunizat impotriva gripei. In prima saptamana au fost folosite 1.983 de doze, 2.429 de doze in a doua saptamana si 2.666 de doze au fost folosite saptamana trecuta.

“Saptamana aceasta vom merge la Unifarm Bucuresti de unde vom ridica si a doua transa de vaccine, adica 15.440 de doze”, a adaugat purtatorul de cuvant al DSP.

Campania de vaccinare a populatiei impotriva gripei a inceput in data de 19 noiembrie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-