Published On: Soare, Dec 9th, 2012

“Efectul Pinocchio” Un studiu al cercetatorilor spanioli demonstreaza ca nasul te da de gol cand minti

Share This
Tags

* Un grup de cercetatori spanioli a identificat, cu ajutorul camerelor termografice, o serie de corelatii intre starea mentala si temperatura corpului, descoperind ca atunci cand o persoana minte nasul ei incepe sa se incalzeasca *

Psihologii au constatat ca atunci cand cineva spune o minciuna, nasul si regiunea din jurul colturilor din interior ale ochilor incep sa se incalzeasca.

Specialistii de la Universitatea din Granada, Spania, au spus ca “Efectul Pinocchio” este doar una din seria de schimbari pe care sentimentele le genereaza in temperatura corpului care au putut fi descoperite folosind o metoda numita termografie.

Aceleasi teste au mai aratat ca, in momentul in care facem un efect fizic considerabil, temperatura fetei scade. In schimb, cand avem un atac de anxietate, temperatura fetei creste.

In momenul in care mintim, nu numai ca temperatura nasului creste dar se activeaza si un element al creierului numit insula. Insula este o componenta a sistemului de recompensa din creier si devine activ doar cand experimentam sentimente reale, denumite “qualias”.

Corelarea puternica dintre activitatea insulei si cresterea temperaturii este urmatoarea: cu cat mai activa este insula, deci cu cat mai puternic este sentimentul, cu atat mai mult scade temperatura, si vice versa, afirma cercetatorii spanioli.

Rareori folosita pana acum in cercetarile in psihologie, termografia foloseste camere special adaptate pentru a detecta radiatiile infrarosii, reproducand imagini ale obiectelor bazate pe profilul termic. Termografia poate fi folosita si pentru evaluarea emotiilor si identificarea molipsirii emotionale. De exemplu, cand o persoana cu un grad ridicat de empatie vede pe altcineva suferind, devin “infectati” de durerea acestuia, cauzand cresterea temperaturii in antebrate.

Un aspect interesant al cercetarii arata ca excitarea si dorinta sexuala pot fi identificate la femei si barbati prin intermediul termografiei, pentru ca provoaca o crestere in temperatura din zona pieptului si cea genitala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-