Published On: mar, Dec 11th, 2012

“Atentie la alimentele cumparate!”, este sfatul inspectorilor veterinari

Share This
Tags

* In apropierea sarbatorilor de Craciun cand creste consumul de produse alimentare, inspectorii sanitar-veterinari le recomanda Brailenilor sa fie atenti in momentul in care cumpara produse alimentare * Cetatenii ar trebui sa opteze pentru alimentele vandute numai in unitatile sau spatiile autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor *

Mai sunt cateva zile si vine Craciunul, fapt pentru care inspectorii veterinari atrag atentia brailenilor vizavi de faptul ca trebuie sa se acorde o atentie sporita in momentul in care opteaza pentru cumpararea unui produs alimentar. Aceasta inseamna ca atat carnea, cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica.

In cazul in care cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in piete sau in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte.

Trebuie urmarit, in cazul produselor de origine animala ambalate sau neambalate, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatatea publica. Aici sunt incluse existenta si functionarea vitrinelor frigorifice, in care sunt expuse alimentele de origine animala; integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii; etichetarea acestora cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii dupa caz, termenul de valabilitate.

* Actele comerciatilor, verificate la sange *

Se va verifica existenta avizului sanitar-veterinar pentru carne, expus la vedere. In caz contrar, avizul trebuie solicitat vanzatorului sa-l prezinte. Riscul consumului de carne de porc necontrolata sanitar-veterinar il reprezinta imbolnavirea de trichineloza, o boala parazitara care poate provoca paralizii si se poate complica, putand duce la deces.

“In ceea ce priveste organele de porc, nu exista riscul de imbolnavirii de trichineloza, ci al unor toxiinfectii alimentare, in cazul in care nu au fost controlate de personal specializat. Pentru preparate, carnea trebuie tocata in momentul cumpararii, iar daca se cumpara carne tocata ambalata trebuie sa fie verificata eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate. Pestele proaspat trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea este moale. Comercializarea branzeturilor catre consumatori trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta, precum ar fi pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar, si sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru branzeturi”, a declarat Lucica Geru, director executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.

* Trebuie sa fim cu ochii in patru si la produsele de panificatie *

Este recomandat ca achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, ceea ce inseamna ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar-veterinar.

Si alte produse alimentare, care se consuma in mod traditional in perioada sarbatorilor de iarna, cum ar fi: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon, se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate, aflate sub controlul personalului de specialitate.

“Inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, brailenii trebuie sa se asigure ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu maainile acoperite de manusi de unica folosinta. Le atragem atentia tuturor locuitorilor Brailei ca, in cazul in care cumpara alimente din locuri neautorizate se expun pericolului de a-si petrece sarbatorile la spital”, a mai zis sefa de la DSVSA Braila.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-