Published On: mie, Noi 7th, 2012

Vom muri de foame, pretul alimentelor este in crestere

Share This
Tags

* Preturile alimentelor de baza au crescut cu 5, 2% in ultimul an, iar pana la craciun se asteapta alte scumpiri *

Produsele alimentare de baza s-au scumpit In ultimul an cu 5, 2% dupa cum arata indicele ZF care a fost calculat pe baza preturilor din hipermarketurile din tara. Dintre produsele analizate cele mai mari cresteri de pret sunt la ulei, cartofi pui si lapte. {n judetul Braila, cu cateva luni in urma, un litru de ulei putea fi cumparat cu 5 sau 6 lei, pe cand acum pretul oscileaza intre 7 si 8 lei. Un kilogram de carne de porc costa 16 lei iar acum depaseste 22 de lei. Brailenii se plang si de pretul ridicat al cartofilor, care a ajuns la 1, 5 lei.

Principalul factor care sta In spatele acestor cresteri este anul agricol slab.

Influenta resurselor de baza, cereale si sroturi de soia, In costul final al produselor din carne este de 40%. In cazul carcasei de pui, preturile ar fi trebuit majorate cu 24%, rata de crestere a preturilor la furaje. Mai mult, nici in perioada urmatoare preturile la alimente nu vor scadea In contextul In care cererea pentru resurse de baza, cum este cazul cerealelor, este Inca mare.

Din declaratia presedintelui Asociatiei Romane a Carnii, Radu Timis, se preconizeaza ca pana la Craciun, producatorii de preparate din carne vor sa majoreze preturile, cu 10%, ca urmare a scumpirii materiei prime, utilitatilor si combustibililor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-