Published On: joi, Noi 22nd, 2012

Vesti bune pentru brailence, investigatii ample pentru gravide

Share This
Tags

* Femeile insarcinate vor fi investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV *

Ministrul Sanatatii va emite un ordin luna viitoare, acesta fiind acum in faza de redactare, care va prevedea largirea panelului de investigatii ale femeii gravide prin adaugarea investigatiei HIV, cu caracter obligatoriu. Se facea si p@na acum aceasta investigatie, dar nu cu caracter de obligativitate, era cu consiliere pre si post testare, ceea ce a ingreunat foarte mult lucrurile pentru ca, nu la nivelul oricarei maternitati exista posibilitatea de consiliere, pentru ca acest lucru inseamna costuri suplimentare.

“Consilierea pentru HIV are drept scop prezentarea riscurilor de infectie, modalitatilor de prevenire si posibilitatilor de schimbare a comportamentului la risc”, a declarat purtatorul de cuv@nt al DSP Braila, Andreia Gavrilescu.

S-a luat decizia de a se introduce in panelul uzual de investigatii al femeii insarcinate si determinarea pentru anticorpi HIV. Beneficiile sunt enorme, in primul rând vorbim despre nasterea unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV.

Potrivit managerului Institutului National de Boli Infectioase, Adrian Streinu-Cercel, România se afla in topul tarilor europene in ceea ce priveste sistemul de monitorizare a infectiei HIV.

In anul 2011, au fost inregistrate in România 16 cazuri de transmitere a bolii HIV de la mama la copil, iar in primele noua luni ale acestui an au fost inregistrate 12 astfel de cazuri.

Femeia gravida trebuie sa se testeze in primul trimestru de sarcina si in ultimul trimestru, daca are comportament la risc.

Comentarii

comentariu

About the Author

-