Published On: joi, Noi 1st, 2012

Veste buna pentru cei care platesc taxele si impozitele, plata cu cardul te scuteste de comisioane

Share This
Tags

* Persoanele care platesc taxele si impozitele pe internet nu vor mai pl~ti comision, acesta fiind suportat de catre primarii *

Comisionul pentru plata pe Internet a taxelor si impozitelor va fi suportat de catre primarii, nu de contribuabili, legislatia urmând sa fie modificata in acest sens, potrivit Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Conform HG 1.235/2010 privind plata online a impozitelor si taxelor, comisionul poate fi suportat de catre contribuabil, de catre institutia publica sau in orice alta varianta aleasa de catre aceasta la momentul inregistrarii in Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP).

“In acest fel exista o discriminare a contribuabilului care plateste utilizând cardul prin intermediul SNEP fata de contribuabilul care plateste utilizând cardul la sediul institutiei publice, având in vedere ca in cazul din urma contribuabilul nu plateste niciun comision”, se spune in document.

Potrivit MCSI, modificarea HG 1.235/2010 este necesara pentru ca exista posibilitatea sesizarii Comisiei Europene in legatura cu incalcarea unui act normativ care transpune in legislatia nationala o directiva europeana, urmând ca aceasta sa dispuna masuri de corectare a acestei situatii si aplicarea unor sanctiuni statului român.

In plus, exista riscul ca acei contribuabili carora li se percep in mod nejustificat si nelegal acest commision de catre institutiile publice sa le actioneze in instanta in vederea recuperarii prejudiciului.

“De asemenea, scopul legislatiei europene in vigoare este aceea de a incuraja platile electronice, in timp ce prevederile actuale ale HG 1.235/2010 nu fac decât sa descurajeze, prin posibilitatea oferita institutiilor publice de a percepe un pret suplimentar de la contribuabil”, se spune in nota de fundamentare a noului proiect legislativ.

Lansat in martie 2011, SNEP este diponibil pe www.ghiseul.ro si este administrat si operat de Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), institutie aflata in subordinea MCSI.

Comentarii

comentariu

About the Author

-