Published On: mar, Noi 27th, 2012

Vasile Varga atrage atentia asupra: “Problema reintegrarii in societate a fostilor detinuti ne priveste mai mult decat am putea crede”

Share This
Tags

* Vasile Varga, candidatul USL in colegiul 2, la Camera Deputatilor, atrage atentia asupra problemelor societatii in care traim *

Cu toate ca exista un Serviciul de Probatiune la nivelul judetului Braila, liberalul Vasile Varga considera ca se pot face mult mai multe pentru fostii detinuti.

Candidatul USL in Colegiul 2 la Camera Deputatilor s-a aratat ingrijorat de reincadrarea in societate a acestor persoane.

“Am avut zilele trecute o discutie cu cineva care imi spunea ca autoritatile ar trebui sa se preocupe mai mult de situatia fostilor detinuti, care, atunci cand ies din inchisoare, nu au practic nicio sansa de integrare in societate. Persoana in cauza imi sugera si mie, ca si candidat, sa am in vedere aceasta chestiune, pentru ca este mai importanta decat pare la prima vedere. Initial, m-am gandit ca aceasta nu este o prioritate pentru cetatenii comunitatii, ci doar pentru persoanele in cauza si familiile lor, insa, apoi, mi-am dat seama ca este vorba, intr-adevar, de o problema care afecteaza intreaga societate. Probabil ca multi dintre voi va ganditi ca inainte sa ne preocupe fostii detinuti, ar trebui sa ne intereseze familiile sarace, copiii bolnavi, pensionarii care nu au bani pentru medicamente si ati avea perfecta dreptate. Insa daca ne gandim mai bine, vietile tuturor acestor categorii, de care trebuie sa avem grija, ar putea fi afectate in mod negativ de fostii detinuti, daca ei nu isi gasesc un drum drept in viata”, a declarat Vasile Varga.

Lipsa conditiilor de integrare a fostilor detinuti poate duce spre un comportament recidiv al acestora, afectand astfel societatea si siguranta tuturor cetatenilor.

“Atunci cand sunt liberati, acestia sunt aruncati pur si simplu in strada, fara un loc unde sa locuiasca, fara o slujba si uneori, fara niciun sprijin din partea propriilor familii. Ca sa-ti gasesti un loc unde sa stai, ai nevoie de bani, iar daca nu te angajeaza nimeni, ce vor face cei mai multi dintre ei? Vor fura din nou, sau vor talhari din nou, ca sa faca rost de bani. Si in aceasta etapa, este afectata direct comunitatea. Pentru ca persoana atacata poate fi oricare dintre noi”, a adaugat Vasile Varga.

Stimularea angajatorilor pentru a recruta si incadra in munca persoane cu antecedente penale, suport psihologic si asistenta constanta sunt doar cateva din masurile care ar putea fi implementate pentru a veni in sprijinul fostilor detinuti.

“Am cautat niste date statistice pe aceasta tema si am descoperit ca la noi se inregistreaza un nivel crescut de recidiva: intre 60% si 80% din totalul detinutilor din Romania revine in penitenciar, potrivit unui sondaj realizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor. Imposibilitatea acestora de a-si gasi o slujba unde sa castige cinstit un ban este unul dintre factorii care ii imping inapoi pe acest drum al pierzaniei. O cauza este faptul ca patronii se feresc sa angajeze oameni cu un astfel de trecut, iar o alta cauza este aceea ca majoritatea detinutilor au un nivel scazut de educatie scolara, implicit sanse aproape nule de a fi integrati pe piata muncii. Perceptia negativa a societatii fata de fostii detinuti ii afecteaza si mai mult pe acestia, care se simt exclusi si actioneaza ca atare”, a adaugat candidatul USL in Colegiul 2 la Camera Deputatilor.

Vasile Varga considera ca trebuie sa le acordam o sansa la integrare fostilor detinuti, astfel incat, intraga noastra societate sa poata sa se dezvolte armonios. Cu cat o sa le oferim acestora sprijinul necesar pentru a se reintegra in comunitatea din care fac parte, cu atat si rata criminalitatii va fi mai scazuta.

“De aceea, cred este importanta si aceasta chestiune, legata de integrarea fostilor detinuti in societate. Daca nu le dam o sansa sa devina cetateni cinstiti, daca ii impingem la marginea societatii si dupa ce si-au ispasit pedeapsa, vor face ce au mai facut, ca sa poata supravietui. Iar victimele vom fi tot noi.

Trebuie sa incepem prin a schimba mentalitatea societatii, care acum ii discrimineaza, prin acceptarea lor in comunitate ca niste oameni care au gresit si au platit, trebuie sa incercam sa-i scolim in diverse meserii, pentru a-si putea gasi un serviciu cand se libereaza. Trebuie sa le punem la dispozitie niste “centre de tranzitie”, in care sa poata locui un timp, unde sa primeasca si consiliere psihologica, astfel incat sa nu revina la vechile obiceiuri. Toate aceste masuri nu le facem numai pentru ei, le facem pentru noi toti, ca si societate, fiindca este o problema a noastra, a tuturor. Daca ne gandim la modul general : “nu are nicio legatura cu mine problema asta, nu ma intereseaza!” si o ignoram, am putea avea surpriza ca, intr-o zi, cel ce cade victima unui astfel de om disperat sa fie chiar copilul, fratele sau parintele nostru. Si atunci, aceasta devine problema noastra personala”, a declarat Vasile Varga.

Cadidatul USL pe Colegiul 2 la Camera Deputatilor crede cu tarie in proiectele pe care le propune pentru a schimba societatea in care traim si a creste calitatea nivelului de trai a brailenilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-