Published On: lun, Noi 5th, 2012

Unitatile de artilerie sarbatoresc 69 ani de existenta

Share This
Tags

* Pe 10 noiembrie toate unitatile militare din tara se vor afla la ceas aniversar * anul acesta se implinesc 69 de ani de la infiinttarea primei baterii de artilerie *

Sambata, 10 noiembrie, artileristii romani isi serbeaza cei 69 de ani de la infiintare. Prima informatie aparuta despre aceasta ramura a fost pe 10 noiembrie 1943, cand a fost infiintata Prima Baterie de Artilerie. In istoria armatei noastre, ca pretutindeni In lume, artileria a tinut pasul cu timpul. Ea a cunoscut dezvoltarile pe care le-a cerut necesitatea Indeplinirii misiunilor, ce i-au fost puse Inainte de catre strategi. Artileria continua sa fie principala forta de sprijin cu foc din compunerea Fortelor Terestre. In anul 1841 a fost Intocmit un proiect de lege pentru constituirea primei baterii de artilerie. Numai ca lipseau tunurile. Abia In anul 1843, la 10 noiembrie, prin Porunca Domneasca nr. 198, dupa ce Gheorghe Bibescu primeste de la sultan cele patru tunuri, s-a legiferat Infiintarea primei baterii de artilerie a Tarii Romanesti si Incadrarea acesteia cu ofiterii, subofiterii si militarii necesari. Primul comandant al primei baterii de artilerie a fost capitanul Pavel Lenz, iar locotenentii Scarlat Ciocarlan si Nicolae Haralambie, primii sai subalterni. Data de 10 noiembrie 1843 este pentru istoria artileriei romane o data memorabila, un nou punct de plecare, ce marcheaza Inceputul procesului devenirii artileriei moderne In tara noastra.

* Artileristii aveau nevoie de o fabrica de arme *

In anii 1853-1854 bateriile de artilerie din tara Romaneasca si Moldova au luat parte la razboiul ruso-turc, distingandu-se prin precizia tragerilor executate In luptele de la Braila, Gura Ialomitei, Vadul Silistrei, Ostrov etc. Dupa terminarea razboiului, pentru o perioada de aproape cinci ani, ostirile tarilor romane au ramas fara artilerie, pentru ca trupele tariste, la retragerea lor au luat cu ele si materialul cu care erau dotate bateriile romane.

De la Inceputurile organizarii ei pe fundamente moderne, artileria se impune ca o arma complexa. Devenirea ei priveste nu numai organizarea, ci si dotarea, reglementarea si instructia. Existenta si functionarea ei ridica probleme de ordin logistic din ce In ce mai grele. Pe 26 august 1861, colonelul Ion Ghica, noul ministru de razboi al Principatelor Unite, adreseaza domnitorului Al. I. Cuza un raport In care arata necesitatea Infiintarii unei fabrici de armament. La trei luni dupa primirea acestui document, se organizeaza pe trei sectii: Pirotehnie, Arsenalul de constructii al armatei si Fabrica de pulbere.

Inaintea Inceperii marilor batalii din Primul Razboi Mondial, armata romana dispunea de 294 baterii de artilerie, din care: 135 erau baterii de tunuri de camp, 60 baterii de obuziere usoare, 49 baterii de tunuri grele, 14 baterii de tunuri de munte, 15 baterii de mortiere de transee, 15 baterii de tunuri de 53 mm si 6 baterii de artilerie calareata. In anul 1939, cand a izbucnit cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Romania avea capacitatea de a mobiliza urmatoarele unitati de artilerie: 31 de brigazi si 79 de regimente dintre care: 32 aveau In compunere 3 divizioane; 31 aveau In compunere doua divizioane; 7 erau regimente de artilerie grea; 9 erau regimente de artilerie calareata.

Pana in 2020 se are in vedere Inzestrarea artileriei romane, care presupune: achizitionarea unui sistem de rachete sol-sol cu bataie medie (300 km); dotarea cu subunitati de elicoptere antiblindate standard NATO; achizitionarea de rachete si avioane de cercetare fara pilot pentru artilerie; modernizarea munitiilor pentru calibrele de baza; realizarea de munitie neletala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-