Published On: Soare, Noi 11th, 2012

Taxa de prima inmatriculare va fi inlocuita cu o taxa de mediu

Share This
Tags

* Pentru soferii din romania, anul 2013 aduce o noua taxa auto *

Anul viitor 2013 va aduce pentru soferii din Romania o noua taxa auto. Concret, actuala taxa de prima inmatriculare va fi inlocuita cu o taxa de mediu, care nu va depasi pretul autoturismului, a declarat premierul Victor Ponta, prezent la deschiderea Salonului Auto Bucuresti si Accesorii (SAB&A).

Taxa auto de prima inmatriculare ar putea fi inlocuita incepand din 2013 cu o taxa de mediu calculata in functie de nivelul de poluare. Potrivit primului ministru Victor Ponta, cuantumul acesteia nu va depasi valorea masinii. “In calcul vor fi luate si cerintele Comisiei Europene”, precizeaza Ponta.

Taxa auto a fost introdusa de Guvern în 2008, fiind reprezentata de o formula de calcul realizata in baza capacitatii cilindrice, a emisiilor de dioxid de carbon si a vechimii autoturismului.

Ulterior, Guvernul a fost nevoit sa modifice legislatia, OUG 50/2008 fiind declarata ilegala si discriminatorie de catre Comisia Europeana. Potrivit noii Legi nr. 9/2012, intrata in vigoare in ianuarie anul curent, taxa de poluare se va plati o singura data, atat pentru masinile noi, cat si pentru cele second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent de tara in care a fost produs autovehiculul. In cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii formule de calcul, persoanele afectate pot cere restituirea banilor reprezentand diferenta. Incepand cu ianuarie 2012, taxa auto de poluare a fost redusa cu pana la 25%. Pe fondul protestelor,  Guvernul a decis ca taxa de prima vanzare a masinilor înmatriculate inainte de 2007 sa fie suspendata pana la inceputul anului viitor. In urma acestei masuri, bugetul Fondului pentru mediu a fost privat de 336 milioane lei, reprezentand veniturile care ar fi fost inregistrate prin impunerea la plata a tuturor autovehiculelor inmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate. Mai mult decat atat, reducerea taxei cu pana la 25% a adus o pierdere la bugetul de stat de 240 milioane de lei. Pana la noi ordine, persoanele care doresc sa isi inmatriculeze pentru prima data masina in Romania vor achita taxa de auto conform Legii nr. 9/2012. Astfel, taxa de poluare se va plati o singura data, atat pentru masinile noi, cat si pentru cele second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent de tara in care a fost produs autovehiculul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-