Published On: lun, Noi 5th, 2012

Statul se imprumuta la banci pe cheltuiala fermierilor

Share This
Tags

* Crescatorii de ovine si caprine care acceseaza credite bancare in contul platilor nationale directe complementare in zootehnie ar putea fi pusi la cheltuieli suplimentare daca statul nu le vireaza la timp banii in conturi * In aceste conditii, beneficiarii subventiilor vor trebui sa ramburseze cat mai repede imprumutul la banca si sa achite comisioane si dobanzi calculate la valori minime *

Inca din luna octombrie, beneficiarii braileni ai platilor nationale directe complementare (CNDP) pentru zootehnie trebuie sa stie ca pot accesa credite de la banci in cuantum de 90 la suta din valoarea subventiei calculate in baza adeverintei emise de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Braila, diferenta de 10 la suta reprezentand un fond de rezerva pentru retinerea cheltuielilor de creditare, odata cu stingerea imprumutului de catre APIA. Perioada de creditare este pana la 30 septembrie 2013.

Pana acum, termenul limita pentru incasarea ultimelor transe din subventiile APIA de catre agricultori era stabilit pentru sfarsitul lunii februarie a anului urmator, fermierii suportand dobanda aferenta pentru patru luni de creditare.

De anul acesta, se pare ca data limita pentru stingerea creditelor de catre APIA este sfarsitul lunii septembrie 2013.

Crescatorii de animale din judetul nostru sunt foarte ingrijorati de ceea ce face conducerea statului. Ei sunt de parere ca pana in momentul in care le vor veni banii de la stat, vor fi nevoiti sa plateasa dobanzile cu varf si indesat, pentru 11 luni, in loc de patru cum era stabilit pana la inceputul acestui an.

“Nu cred ca ceea ce vrea sa faca statul nostru este in favoarea noastra. Consider ca degeaba facem credite la banci si ca va trebui sa ne platim datoriile aducand bani de acasa. Lucru care nu mi se pare corect. Statul trebuie sa fie in slujba noastra si nicidecum noi, agricultorii in slujba guvernantilor. Pe de alta parte, ideea de obtinere a imprumutului ar fi una buna, dar numai daca APIA ne-ar da toti banii in 4-5 luni”, este de parere Vasile Maraloiu, un crescator de caprine din comuna Vadeni.

* Fermierii sunt singurii care pierd *

Cuantumul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic este de 40,8 lei/cap animal la specia ovine/caprine si de 500 lei/cap animal la specia bovine.

Potrivit procedurii din anii anteriori, fermierii care acceseaza credite pentru subventii au prioritate la incasarea primelor de la APIA. Daca APIA nu va reusi sa efectueze platile la termen, totul se va rasfrange asupra lor.

“Eu stau si ma intreb de ce trebuie sa ne imprumutam la banca pentru niste bani pe care statul este obligat sa ni-I dea. Si apoi daca tot suntem nevoiti sa ne datoram bancilor, de ce costurile de creditare trebuie sa le suportam din propriul nostru buzunar”, a mai zis fermierul brailean.

Comentarii

comentariu

About the Author

-