Published On: lun, Noi 26th, 2012

Solutiile lui Nazare pentru CET: Limitarea cheltuielilor nejustificate, retehnologizare cu fonduri UE si management privat

Share This
Tags

* Alexandru Nazare este preocupat de situatia agentului de termoficare in braila *

Candidatul ARD pentru Camera Deputatilor in Colegiul 2, fostul ministru al Transporturilor Alexandru Nazare, a declarat [n cadrul unei emisiuni televizate, ca primul pas pentru a rezolva problema CET Braila il reprezinta eliminarea cheltuielilor nejustificate a acestei institutii care le face viata grea atâtor braileni.

“Trebuie sa avem grija cum cheltuim resursele pe care le avem in momentul de fata. Unde se duc banii pe care-i avem pentru CET? Pe ce cheltuie CET-ul banii? Cum putem sa limitam cheltuielile sau capusarea CET-ului? Pentru ca unii oameni fac bani de pe urma CET-ului si pensionarii si cei pe care domnul Varga ii ameninta ca o sa le scoata la licitatie casele ca nu platesc la CET, acestia trebuie sa sufere pentru ca unii câstiga bani de pe urma CET-ului cu tot felul de contracte”, a afirmat Nazare.

Acesta a punctat ca in vreme ce unii se imbogatesc pe spatele societatii de termoficare, in Braila exista batrâni care de opt ani de zile se vad nevoiti sa se spele la lighean.

“Pe termen mediu si lung trebuie sa ne gândim la un proiect prin care sa retehnologizam CET-ul. Nu cum spun unii, cunoscuti in Braila, sa dam CET-ul la fier vechi. Daca dam CET-ul la Braila vom avea aceeasi soarta pe care am avut-o cu toate combinatele si toate fabricile care au disparut si in momentul de fata am ajuns sa nu mai avem locuri de munca”, a adaugat candidatul ARD din Colegiul 2. El a subliniat ca s-a intâlnit cu angajati ai CET care nu si-au mai primit salariile de patru luni si care traiesc cu spaima ca si-ar putea pierde locurile de munca.

El a argumentat ca retehnologizarea CET este un proiect realist, care poate fi finantat din fonduri europene: “Ne trebuie o solutie de finantare europeana pentru cogenerare, care sa asigure practic o parte din energia pe care o asigura CET-ul”.

Totodata, Nazare a avansat si solutia unui management privat al CET-ului ca mod de a asigura o functionare performanta si de a pune punct clientelismului politic.

*„Majorarea gigacaloriei va fi decontata tot de braileni, chiar daca indirect”

“Nu i-am auzit pe contracandidatii mei ca vin cu astfel de proiecte, cu lucruri constructive, nu doar cu critici, injurii si vrajba. Proiectul de a avea un CET care sa functioneze, care sa consume putin si care sa asigure necesarul pentru toti brailenii este un obiectiv de interes pentru toti politicienii din Braila, pentru toti viitorii parlamentari, indiferent de culoare politica”, a concluzionat Alexandru Nazare, adresându-le o provocare celorlalti candidati.

Popunerile lui Nazare vin in contextul in care consilierii municipali au aprobat ieri, in şedinţa CLM, majorarea preţului mediu al energiei termice de la 411 lei la 420,95 lei/gigacalorie incepând cu 1 decembrie.

Totodata, CET-ul a avertizat ca, incepând cu 1 ianuarie 2013, pretul ar putea fi modificat din nou.

“Majorarea continua a pretului gigacaloriei nu este nicidecum o solutie, mai ales in conditiile in care pretul este oricum unul dintre cele mai mari din tara. Brailenii nu vor simti direct majorarea, ea fiind acoperita prin subventie de autoritatile locale, dar sa nu uitam ca astfel creste si efortul financiar de la bugetul local, cel la care tot brailenii contribuie. Cu banii acestia s-ar fi putut rezolva alte probleme ale Brailei. In plus, firmele sunt tot mai impovarate si sa nu uitam câta nevoie de investitori si locuri de munca avem. As fi vrut sa vad mai multa preocupare pentru aceasta problema din partea domnului consilier municipal Varga, mai ales ca este la al treilea mandat”, ne-a declarat  Alexandru Nazare pe aceasta tema.

Comentarii

comentariu

About the Author

-