Published On: mie, Noi 7th, 2012

Se modifica perioada fiscala a TVA-ului la achizitiile intracomunitare de bunuri

Share This
Tags

* Directia generala a finantelor publice a judetului braila reaminteste contribuabililor persoane impozabile inregistrate in scopuri de tva principalele prevederi legale referitoare la perioada fiscala a tva in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri * Perioada fiscala a tva este reglementata de legea nr. 571/2003 privind codul fiscal si de normele de aplicare ale acestuia aprobate prin hg nr. 44/2004 * perioada fiscala este luna calendaristica *

Prin exceptie de la aceasta prevedere, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul acestuia una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

“In situatia in care o persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica, incepand cu prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru; a treia luna a trimestrului calendaristic daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua  luna a respectivului trimestru; prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia  luna a unui trimestru calendaristic. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa”, este mentionat [n comunicatul emis de conducerea Finantelor Publice Braila.

Persoana impozabila trebuie sa depuna „Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)” la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie. Va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni la trimestrul calendaristic ca perioada fiscala. In acest sens, va trebui sa depuna declaratia de mentiuni pana la 25 ianuarie inclusiv, in care sa precizeze cifra de afaceri din anul precedent.

Comentarii

comentariu

About the Author

-