Published On: mar, Noi 13th, 2012

Scrutinul din 9 decembrie

Share This
Tags

* Potrivit situatiei centralizate transmise Agentiei Nationale de Integritate de catre Biroul Electoral Central la data de 9 noiembrie, numarul total al candidaturilor ramase definitive in colegiile uninominale din cele 43 de cirscumscriptii electorale este de 2.455 *

Candidatii la alegerile parlamentare au intrat de vineri, oficial, in campania electorala, acestia avand la dispozitie 30 de zile pentru a convinge alegatorii ca merita sa-i reprezinte in Legislativ. Campania se va desfasura pana pe 8 decembrie, la ora 7.00, iar cetatenii cu drept de vot vor fi chemati la urne, duminica, 9 decembrie, pentru a-i alege pe cei 452 de parlamentari: 137 senatori si 315 deputati.

In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de inchiderea votarii. Cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada, potrivit prevederilor legale.

Fara mita electorala!

Potrivit Biroului Electoral Central, la alegerile din 9 decembrie nu este permisa organizarea de tombole cu scopul de a determina alegatorii sa voteze sau sa nu voteze. Totodata, Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta, ca tentativa, promisiunea si darea de bani, pentru a-i determina pe alegatori sa voteze intr-un anume fel, se vor pedepsi cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani. Competitorii inscrisi in cursa electorala pentru alegerile parlamentare nu au voie sa ofere in campanie bunuri alimentare, bani, bauturi alcoolice sau nealcoolice si tutun. Potrivit OUG, fac exceptie materiale si obiectele de propaganda electorala precum afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete, dar acestea trebuie sa fie inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunii politice sau ale candidatilor care participa la alegeri. Candidatii vor putea oferi obiecte de propaganda electorala inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor a caror valoare nu depaseste 10 lei fara TVA pentru fiecare articol, fara ca aceste bunuri sa poata fi cele alimentare, bunuri alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

Alegatorii, chemati la urne pe 9 decembrie

Pentru acest scrutin au fost organizate 18.751 sectii de votare atat in tara, cat si in strainatate. Peste hotare sunt 295 de sectii, iar in tara 18.456, din care 281 in judetul Braila si 141 in municipiul Braila.

Pe 9 decembrie sunt asteptati la urne cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdicttie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru Senat. Fiecare alegator isi exprima votul personal, potrivit prevederilor legale. Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul, pe baza actului de identitate – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate; in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, pasaportul simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate pasaportul simplu sau in cazul statelor membre ale Uniunii Europene si cartea de identitate, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate; in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice, pasaportul diplomatic sau de serviciu; in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.

Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii voteaza la sectia la care isi desfasoara activitatea doar daca domiciliaza pe raza acelui colegiu uninominal in care se afla sectia de votare respectivea si sunt arondati, conform domiciliului, in alta sectie de votare a aceluiasi colegiu uninominal, iar candidatii pot vota la oricare dintre sectiile de votare din cadrul colegiului uninominal in care candideaza.

Cine are dreptul de a fi ales

In fiecare colegiu uninominal, fiecare competitor electoral poate avea doar o singura propunere de candidaturea. Un candidat poate reprezenta un singur competitor electoral intr-un singur colegiu uninominal. Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor, iar varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori. La depunerea candidaturilor, fiecare partid politic, alianta, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, candidat independent a trebuit sa faca dovada constituirii unui depozit, in contul Autoritatii Electorale Permanente, cu valoare de 5 salarii minime brute pe tara pentru fiecare candidat. Depozitul se restituie in termen de 14 zile lucratoare de la data ramanerii definitive a rezultatelor alegerilor organizate in circumscriptia electorala numai celor care obtin un numar de voturi egal cu cel putin 2% din voturile valabil exprimate la nivel national. Depozitul se restituie si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, altele decat cele care ating pragul electoral, care obtin un mandat de deputat din partea acestor organizatii. Depozitul se restituie si candidatilor independenti care obtin cel putin 20% din voturile valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat. Sumele care nu se restituie se fac venit la bugetul de stat, potrivit Legii 35/2008. {n cazul decesului unui candidat dupa data-limita de depunere a candidaturilor, competitorii electorali nu vor avea posibilitatea inlocuirii acestuia. Daca decesul s-a produs inainte de data tiparirii buletinelor de vot, respectivul candidat nu va mai fi inscris pe buletinul de vot, dar daca s-a produs dupa data tiparirii acestora, votarea se va face pe buletinele de vot astfel tiparite, urmand ca, in cazul in care candidatului decedat i s-a atribuit mandat, sa se organizeze alegeri partiale. La Braila, ordinea partidelor politice inscrise pe buletinele de vot este urmatoarea: UDMR, USL, ARD, PP-DD, PRM, PER, PPAG.

Votarea, intre orele 7.00 si 21.00

Pe 9 decembrie votarea incepe la ora 7.00 si are loc pana la ora 21.00, cand sectia de votare se inchide. Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator va prezenta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare care, dupa verificarea inscrierii in lista electorala permanenta, pe baza semnaturii in lista electorala permanenta, ii va incredinta buletinele de vot si stampila pentru votare. Alegatorului care refuza sa semneze lista electorala permanenta i se va refuza exercitarea dreptului de vot. Alegatorii vor vota separat in cabine inchise, aplicand stampila care poarta mentiunea “Votat” inauntrul patrulaterului care cuprinde numele si prenumele candidatului pe care il voteaza. La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea “Votat”, dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial si facand mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal al operatiunilor de votare. Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

La ora 21.00, presedintele sectiei de votare declarea votarea incheiata si dispune inchiderea sectiei, insa persoanelor existente la aceasta ora in sala in care se afla sectia de votare li se permite sa isi exercite dreptul de vot. Accesul in cabina de vot cu orice fel de aparate in scopul inregistrarii sau preluarii de imagini este interzis. Potrivit BEC, in ziua votarii, intre orele 7.00 si 21.00, sunt interzise comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul localului sectiei de votare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-