Published On: vin, Noi 16th, 2012

Retinerea la sursa a impozitului pe venit si a contributiilor sociale

Share This
Tags

* Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa rezultate din aplicarea prevederilor oug nr. 125/2011 si og nr. 15/2012, trebuie sa tina cont de anumite obligatii fiscale, potrivit conducerii directiei generale a finantelor publice a judetului braila *

Pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent, platitorii de venit calculeaza si retin urmatoarele contributii: contributia individuala de asigurari sociale (CAS – 10,5 la suta) si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS – 5,5 la suta), daca acestea sunt singurele venituri realizate; numai contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS – 5,5 la suta), daca persoana care realizeaza venitul  este deja asigurata in sistemul public de pensii sau asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii sau are calitatea de pensionar.

“Baza lunara de calcul pentru CAS este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, valoarea comisioanelor sau onorariilor stabilite potrivit legii in cazul expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare, care nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (10.585 lei). Baza lunara de calcul pentru CASS este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, valoarea comisioanelor sau onorariilor stabilite potrivit legii in cazul expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare. Pentru contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, in conditiile in care acest venit este singurul venit realizat, platitorii de venit calculeaza si retin urmatoarele contributii: contributia individuala de asigurari sociale (CAS – 10,5 la suta) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara (20 la suta, 25 la suta) si care nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (10.585 lei); contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS – 5,5 la suta), care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara (20 la suta, 25 la suta). Contribuabilii nu datoreaza cele doua cote de contributii daca realizeaza si alte tipuri de venituri sau sunt asigurati in sistemul public de pensii, sunt asigurati in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii sau au calitatea de pensionari.      Pentru contribuabilii care obtin venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil – microintreprindere care nu genereaza o persoana juridica sau venituri din asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoanele fizice rezidente cu persoane fizice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate platitorii de venit calculeaza si retin numai contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS –  5,5 la suta. Baza lunara de calcul pentru CASS este venitul realizat din asociere. In cazurile mentionate, platitorii de venit nu retin si nu calculeaza contributiile sociale individuale (CAS si CASS) beneficiarilor de venit care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie. In cazul beneficiarilor de venit, care au realizat numai venituri din activitatile prevazute mai sus, baza de calcul pentru CASS este venitul brut stabilit. In situatiile prezentate, platitorii de venit vor retine si vira contributiile sociale individuale pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada inscrisa in vectorul fiscal”, se precizeaza [n comunicatul emis de Directia Finantelor Publice Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-