Published On: mar, Noi 13th, 2012

Reesalonarea datoriei catre “Electrica”, metoda aplicata in zadar SC „Braicar” SA nu si-a platit nici acum suma de 3,4 milioane lei

Share This
Tags

* Operatorul local de transport public „Braicar” sa nu si-a achitat nici pana acum datoria pe care o are de platit catre agentia de furnizare a energiei electrice braila * Suma de 3,4 milioane lei este la aceeasi valoare ca si cea de anul trecut * Seful agentiei de furnizare, dinu lungu, a precizat ca aceasta creanta a fost inregistrata pe parcursul a mai multor ani * Cornel Sandulescu, directorul de la „Braicar”, a declarat ca datoria s-a acumulat in ultimii zece ani si ca plata se va face in curand, pana la stingerea datoriilor *

Tot mai multi agenti economici au inregistrat, in ultima perioada, datorii de sute de mii si chiar milioane de lei, neachitate la timp catre societatea de furnizare a energiei electrice „Electrica” SA.

Potrivit directorului Agentiei de Furnizare a Energiei Electrice, din cadrul „Electrica” SA Braila, Dinu Lungu, pe locul al treilea in topul datornicilor se afla SC “Braicar” SA, a carei creanta se cifreaza la 3,4 milioane lei.

„Aceasta suma reprezinta o datorie care s-a acumulat in decursul mai multor ani, dar sper ca totul sa se rezolve in curand. Desi am stabilit un grafic al platii reesalonate, nici pana acum nu s-a platit nimic, cu toate ca a avut rata scadenta in luna septembrie si octombrie 2012. Directorul acestei societati mi-a spus ca in aceasta saptamana va achita suma de 2,5 mil. lei, pentru ca urmeaza sa obtina un credit”, a declarat Dinu Lungu, directorul Agentiei de Furnizare a Energiei Electrice.

Pe de alta parte, directorul SC „Braicar” SA, Cornel Sandulescu, spune ca cele 3,4 milioane lei s-au strans in ultimii zece ani.

„Conform reesalonarii pe care am stabilit-o de comun acord cu cei de la <Electrica>, plata se va face pana la stingerea datoriilor. Mentionez ca aceste restante s-au cumulat in timp. Pentru unele din sume sunt actiuni in instanta pentru ca ele reprezinta penalitati si majorari, iar pentru restul banilor exista un grafic pentru plata esalonat privind platile catre <Electrica>, acest grafic fiind intocmit de comun acord intre societatea noastra si cei de la <Electrica>. Pentru gasirea de solutii pentru achitarea acestor sume restante, am purtat discutii atat cu cei din conducerea Braila, cat si cu cei de la sediul central de la Ploiesti si Bucuresti”, a spus Cornel Sandulescu.

* Datoriile imense catre electrica ajung la 50 mil. lei *

Pe primul loc in lista cu rau-platnicii se afla Regionala de Cai Ferate Galati care are de platit suma exorbitanta de 35 milioane lei, din care 25 mil. lei reprezinta plata energiei electrice consumate, restul fiind penalitatile. Creanta s-a acumulat pe parcursul a ultimilor 2 ani, dar recuperarea acestor bani se face doar prin executare silita.

“Pe baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 25/2012, acestia erau obligati sa-si plateasca datoria catre noi. Dar la finele acestei luni, ordonanta va expira si se vrea a se face o adaugare la acest act normativ prin care sa ne putem recupera banii. Lor nu avem ce sa le facem, in sensul de a le sista furnizarea de agent electric, pentru ca sunt exceptati de actele normative ale statului roman. O alta rau-platnica este Agentia Nationala de {mbunatatiri Funciare (ANIF) Braila, care are o suma restanta de 5,2 mil. lei, insa aceasta creanta este din luna august 2012, lucru care nu este atat de grav. Dar clasamentul datornicilor pe care iI avem este mult mai lung, printre acestia fiind si Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI). Aici sunt exclusi cei de la societatea <TCE 3 BRAZI>, care este cu plata la zi. Printre restantieri se afla OUAI-urile din Mihai Bravu, Gropeni, Tufesti, Stancuta, Viziru, Ianca, Liscoteanca, fiecare avand de plata in medie suma de 110.000 – 200.000 lei, valoarea totala fiind de 2,5 mil. lei. Per total, marii consumatori au de achitat catre <Electrica> suma de 54 mil. lei, din care mai bine de jumatate reprezinta creanta celor de la Regionala de Cai Ferate Galati”, a mai spus directorul de la AFEE Braila.

* Marii datornici, tolerati de-a lungul timpului de catre statul roman *

In urma cu 11 ani, pe lista neagra a datornicilor se aflau si alte societati din judet, sustinute din punct de vedere financiar de catre autoritatile locale. Astfel se face ca, in 2000, a fost sistata alimentarea cu energie electrica catre Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF), pentru cele peste 3,8 milioane lei pe care SNIF le datora la acea vreme pentru energia consumata. Serviciul Public Ianca a fost debransat, tot in 2000, de la retea aproape in totalitate, pentru datoria de 160.000 lei, la care se mai adauga 150.000 lei reprezentand majorari de intarziere. Totodata, Societatea Judeteana de Apa era si ea deconectata de la energia electrica, timp de o zi, in contul datoriei de 310.000 lei, plus 220.000 lei majorari si risca sa ramana definitiv fara curent electric. De asemenea, „Aptercol”, actuala Companie de Utilitati Publice “Dunarea”, risca sa ramana cu Uzina de Apa „pe dreapta”, din cauza celor 2,1 milioane lei datorii totale catre „Electrica”.

Dar catre „Electrica” mai sunt si alte firme care au de platit facturi restante, insa unele dintre aceste sume nu pot fi incasate din cauza situatiei de faliment in care se afla acestea.

„Probleme majore sunt cu numarul mare de firme care se declara in faliment sau insolventa, inregistrandu-se zilnic 4 – 5 astfel de cazuri. Practic, de la agentii economici care sunt in faliment nu ne putem recupera banii pe facturile emise pentru furnizarea energiei electrice. }i spun acest lucru pentru ca noi, in conformitate cu legea insolventei, suntem creditori kirografari, iar ca atare acele sume se trec pe pierderi, valoarea lor totala anuala fiind de peste 100.000 lei”, a spus Dinu Lungu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-