Published On: joi, Noi 29th, 2012

Petrea Dorin Silviu: “100 000 de acoperisuri solare”

Share This
Tags

Pornind de la acordurile international incheiate de Romania la Kyoto si la Lisabona, privind reducerea emisilor poluante si protejarea mediului inconjurator, darsi, din necesitatea ajutarii populatiei Romaniei de a reducere costurile cu energia electrica in locuinte, propunem urmatorul proiect legislativ, in parlamentul Romaniei.

Un nou program de tipul “casa verde” denumit “100 000 de acoperisuri solare”, in care statul sa sustina si sa incurajeze cetatenii Romaniei, privind achizitia si montarea de panouri fotovoltaice pe acoperisurile imobilelor, atat individuale, cat si, in folosinta comuna. Statul ar putea sa sustina in procent de 60 % costul acestei investitii, din fondul de mediu, din incasarile pe diverse taxe de mediu, din fonduri europene destinate protejarii mediului inconjurator, etc. Deasemenea, administratiile locale, in functie de bugetele aprobate in consiliile locale ar putea sustine, in functie de veniturile cetatenilor cu procente intre 10 si 30 %, urmand ca, diferenta sa fie suportata de propietarii locuintelor.

Sistemul fotovoltaic folosit ar trebui sa fie de tip ”on-grid”, adica racordat la reteaua de transport electric nationala, ce ar presupune ca, atunci cand, cetatenii nu consuma energie electrica, pe timpul zilei, aceasta sa fie livrata in reteaua nationala, iar cand se consuma suprimentar, fata de productia panourilor fotovoltaice, sa se suplimenteze din retea. Astfel, la sfarsitul fiecarei luni, prin contorizare exista posibilitatea ca, nu numai sa se faca mari economii de energie electrica, dar chiar, sa se castige sume de bani din energia suplimentara livrata in reteaua nationala.

Prin aplicarea acestui sistem fotovoltaic putem avea energie elctrica gratuita pe viata, datorita garantiei ridicate a panourilor fotovoltaice actuale, peste 25 de ani. In timp, putem inlocui centralele si aragazele pe gaze naturale, majoritare in locuintele romanilor cu centrale si plite electrice, si eliminam astfel si dependenta de gazele naturale rusesti si de oscilatia preturilor acestora.

Zona baraganului beneficiaza conform raportului PVGIS al comisiei europene, pe una din cele mai favorabile zone solare din Europa, cu o intensitate solara anuala de peste 1700 kwh/m2. Pe aceasta harta solara, Romania si, in special, Braila, se situeaza mult mai bine decat tarile europene care au facut mari investitii in acest domeniu, in special, Germania, Marea Britanie, Danemarca si, ar trebui sa profitam de acesta pozitionare geografica favorabila, in sprijinirea cetatenilor Romaniei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-