Published On: joi, Noi 1st, 2012

Peste noua decenii de existenta, Vanatorii de munte celebrati in acest week-end

Share This
Tags

* Sambata, armata romana este din nou in sarbatoare * In urma cu 96 de ani, la 3 noiembrie 1916, a luat fiinta corpul vanatorilor de munte, organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, cu un efectiv de 2.000 de combatanti *

In ceea ce priveste infiintarea vanatorilor de munte a fost o decizie care se impunea, mai ales ca luptele duse de armata romana în toamna anului 1916 au demonstrat ca lipsa trupelor de vanatori de munte a reprezentat un serios handicap pentru obtinerea sucesului în campanie. În Primul Razboi Mondial, trupele de vanatori de munte au participat la apararea Moldovei cu Corpul Vanatorilor de Munte, care a participat cu 4 batalioane si o companie de mitraliere. La 3 decembrie 1916, vanatorii de munte si-au început marsul pe jos spre Garnizoana Targu Neamt, parcurgand aproape 500 km. Pe 9 ianuarie 1917, printr-un alt Ordin al Marelui Cartier General Roman, Corpul Vanatorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vanatorilor de Munte organizat pe 5 companii de puscasi, 2 companii de mitraliere si o sectie de transmisiuni.

Sub comanda maiorului Virgil Badulescu, Batalionul de Vanatori de Munte a intrat în ziua de 11 august în luptele de la Ciretoaia si Cosna. În primul razboi mondial, vanatorii de munte si-au demonstrat vitejia si spiritul de sacrificiu la Targu Ocna, Ciresoaia, Vranceanu si Oituz. Concluziile dureroasei experiente a Primului Razboi Mondial au fost valorificate cu succes în perioada interbelica, acordandu-se un mare interes pregatirii trupelor specializate pentru lupta în teren muntos-împadurit.

Acoperirea frontierei de nord a Romaniei si participarea la cel de-al Doilea Razboi Mondial în cele doua campanii militare din est si din vest a constituit examenul cel mai dur din întreaga istorie a trupelor de munte. Drumul lor a însemnat parcurgerea unui spatiu de peste 3.000 de km adancime, din Romania pana în Kuban si din Kuban pana în Cehoslovacia. Al Doilea Razboi Mondial, încheiat la 12 mai 1945, a costat viata a 74.208 vanatori de munte, ale caror morminte se gasesc presarate pe tot drumul de lupta, din nordul Romaniei, în Bucovina, Basarabia, Ucraina, Crimeea, Caucaz, Moldova, Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia, dovedind lumii întregi ca au fost trupe de elita ale Armatei Romane.

* Participari la diferite exercitiide instruire *

In perioada 1995 – 2001, trupele de vanatori de munte au desfasurat exercitii de instruire, cu forte speciale din armatele mai multor state: SUA, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Franta si Italia. In acest sens, s-a facut schimb de cunostinte privind ducerea actiunilor de lupta în teren muntos – împadurit, procedeele tehnice de escaladare a masivilor muntosi, cat si a salvarii ranitilor din abrupturi montane.

In urma procesului de restructurare, în anul 2001, trupele de vanatori de munte se prezinta cu urmatoarele structuri: Brigada 61 Vanatori de Munte; B. 28 VM/Bg. 230 IM si }coala de Aplicatie pentru Vanatori de Munte.

Comentarii

comentariu

About the Author

-