Published On: joi, Noi 15th, 2012

Peste 90 de tatici braileni sunt in concediu pentru cresterea copilului

Share This
Tags

* La nivelul Brailei, in luna octombrie, in baza de date a Agentiei Judetene pentru Prestatii si Inspectie Sociala Braila doar 10 tatici erau in concediu pentru cresterea copilului * De la inceputul acestui an si pana in prezent sunt 93 tatici intrati in concediu paternal, dintre care 78 au optat pentru concediul de pana la doi ani *

In baza de date a Agentiei Judetene pentru Prestatii si Inspectie Sociala (AJPIS) Braila, institutie condusa de Anca Vasiliu, erau, la finele lunii octombrie, un numar de 10 tatici care se aflau in concediu pentru cresterea copilului. Numarul acestora a crescut cu 3 persoane, fata de luna septembrie cand erau doar 7 tatici. Insa daca am face o comparatie dintre aceste doua luni cu situatia din septembrie si octombrie 2011, observam o oarecare scadere. In sensul ca daca in luna septembrie, atat in 2011, cat si-n 2012, numarul a fost acelasi, de 7 tatici, in octombrie lucrurile se schimba, fiind de 17 tatici [n 2011 fata de 10 in 2012.

“De la inceputul acestui an si pana in prezent, din cei 93 de tatici pe care si avem in evidenta, un numar de 78 tatici au optat pentru a doua varianta stabilita prin lege, respectiv pentru un concediu de 24 luni. Dintre acestia, 54 de persoane primesc indemnizatia minima de 600 lei. Suma de 600 lei reprezinta valoarea minima pe care o poate primi o persoana beneficiara de indemnizatie de crestere copil, indiferent de veniturile acesteia. Daca prin aplicarea a 75 la suta din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni rezulta o indemnizatie mai mare de 1.200 lei, aceasta se plafoneaza la suma de 1.200 lei. De asemenea, un numar de 15 tatici au optat pentru un concediu de un an, insa doar o singura persoana a beneficiat de valoarea maxima a indemnizatiei pentru cresterea copilului, respectiv 3.400 de lei. Alti 4 dintre taticii care au ales sa stea un an in concediu pentru cresterea copilului primesc indemnizatia minima, in cuantum de 600 de lei”, ne-a declarat Anca Vasiliu, director la AJPIS Braila.

Cu alte cuvinte, parintii au posibilitatea sa opteze pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 de lei. Totodata, actul normativ care vine in sprijinul parintilor mai stabileste ca acest cuantum al indemnizatiei pentru cresterea copilului se suplimenteaza cu 600 de lei, incepand cu cel de-al doilea copil, in cazul sarcinilor multiple, dar si al nasterilor survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-