Published On: mie, Noi 14th, 2012

Peste 400 de agricultori dezinteresati, putine carnete de rentier vizate

Share This
Tags

*  Din martie si pana in august, la nivelul judetului braila, au fost vizate 6.030 de carnete de rentier agricol * Numarul acestora a scazut, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand 6.500 de rentieri s-au prezentat la APIA Braila pentru vizarea carnetelor *

In urma unei statistici efectuate de conducerea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) – Centrul Judetean Braila, a rezultat ca 700 de agricultori nu s-au prezentat la APIA pana la data de 31 august 2012 ca sa-si vizeze carnetului de rentier agricol si acordarea rentei agricole aferente anului 2011.

Cu toate ca diferenta dintre numarul carnetelor vizate anul trecut, fiind de 6.500, si cel de anul acesta, de 6.030, nu este semnificativ de mare, totusi s-a simtit o oarecare indiferenta si nepasare a persoanelor care ani la rand au primit bani si acum ignora micul ajutor financiar.

“Din martie si pana in august, au fost vizate 6.030 de carnete de rentier, din totalul de 6.500 inregistrate la nivelul judetului Braila. Un numar de 474 de carnete nu au fost vizate, dintre acestea 31 apartin persoanelor decedate despre care am fost informati de catre mostenitori. Restul apartin mostenitorilor care fie nu au declarat decesul persoanei care avea de vizat carnetul de rentier, fie sunt plecate din localitate sau din tara. Ca si anul trecut, si-n acest an rentierii s-au prezentat in numar foarte mare, venind dis-de-dimineata, la APIA, in vederea vizarii carnetului de rentier”, a spus Daniela Militaru, directorul APIA Braila.

* Informatii pentru rentieri *

Renta viagera agricola este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului agricol. In cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia poate fi incasata de mostenitorii saicare vor prezenta urmatoarele documente: carnetul de rentier al defunctului; certificatul de deces (original si copie); certificat de mostenitor/act de succesiune/orice alt act notarial care poate dovedi calitatea de mostenitor al defunctului (original si copie); B.I/C.I. a mostenitorului (original si copie); imputernicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si incasarea rentei viagere agricole datorata rentierului (in cazul in care sunt mai multi mostenitori) (original); document coordonate bancare.

Potrivit prevederilor art. 7 –Titlul XI din Legea nr. 247/2005, renta viagera agricola se plateste daca terenul ce face obiectul rentei este arendat continuu, intreg anul calendaristic. In cazul in care contractul de arendare inceteaza, renta viagera agricola se va plati in anul urmator doar daca rentierul incheie, in maximum 30 de zile de la incetare, un nou contract, considerandu-se astfel continuitate in arendare.

Mentionam ca valoarea rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan instrainat/pentru care s-a incheiat acordul cu investitorul si echivalentul a 50 euro/an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan. Plata rentei viagere se face in lei prin raportare la cursul mediu de schimb calculat de Banca Nationala Romana, asa cum prevede art. 4 din Legea nr. 247/2005, din anul pentru care aceasta se datoreaza.

Comentarii

comentariu

About the Author

-