Published On: mie, Noi 28th, 2012

Peste 300 de braileni si-au gasit un loc de munca in Europa

Share This
Tags

* De la inceputul acestui an si pana in prezent, 302 de braileni au ales sa ia calea strainatatii pentru a obtine ceva banuti care sa le asigure un trai mai bun * Numarul acestora a scazut, fata de anul trecut, cand au fost 402 de solicitanti *

In primele 10 luni ale acestui an, un numar de 302 solicitanti au apelat la serviciile oferite de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila cetatenilor care doresc un loc de munca in UE/SEE, plus Elvetia, prin intermediul retelei EURES. Se poate spune ca brailenii nu prea s-au inghesuit la usa Agentiei pentru a pleca in strainatate, asta daca stam si facem o comparatie cu anul precedent, aceeasi perioada de referinta, cand au existat cu 100 de braileni mai multi, adica 403 de solicitanti.

“Marea majoritate a solicitantilor au optat pentru orice tara in care s-ar gasi un loc de munca disponibil, pentru care s-ar incadra in conditiile impuse de angajatori, si care ar oferi salarii satisfacatoare. Printre primele tari preferate de aceste persoane, in ordinea preferintelor, sunt: Italia, Spania, Germania, Marea Britanie si Norvegia. Referitor la ocupatiile cele mai solicitate acestea au fost, in ordinea preferintelor: lucrator agricol, sudor, electrician, sofer si zidar”, a declarat Simona Cirligea, director executiv al AJOFM Braila.

Printre brailenii care au optat in cautarea unui job in afara granitelor tarii, cu scopul de a obtine venituri mai mari, astfel incat sa le poata oferi un trai mai bun celor de acasa, sunt incluse si persoanele care au solicitat informatii cu caracter general privind EURES si mobilitatea fortei de munca in UE/SEE, plus Elvetia. Ponderea acestor persoane a fost semnificativ mai mare, comparativ cu cea a persoanelor care au depus acte, conform procedurii EURES.

“Numarul de persoane care au plecat la munca in UE/SEE, plus Elvetia, prin intermediul compartimentului EURES, nu poate fi stiut cu precizie. Asta deoarece nu exista o obligatie legala de a fi instiintati de catre persoanele in cauza sau de catre angajatori ori consilierii EURES din celelalte state membre UE/SEE, plus Elvetia. Totusi, avem confirmari de contracte de munca de la 3 persoane, numarul real al acestora fiind mult mai mare. In primele 10 luni ale lui 2012, 36 de someri indemnizati au iesit din evidenta Agentiei, avand ca motiv plecarea in strainatate”, a mai precizat sefa de la AJOFM Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-