Published On: joi, Noi 8th, 2012

Peste 30 de braileni contribuie zilnic la salvarea de vieti omenesti, donarea de sange este un gest umanitar

Share This
Tags

* 6.000 de braileni sunt donatorii fidelizati ai centrului de transfuzie sanguina braila * Donatorul beneficiaza de un sir de analize gratuite printre care se numara si testarea HIV * Remuneratia oferita de centru are ca scop refacerea donatorului din punct de vedere medical *

De la inceputul anului, 7.000 de braileni au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguina din dorinta de a-si ajuta semenii. Pana in momentul de fata, 3.200 de litri de sange au fost colectati, care au fost de folos pentru pacientii braileni si nu numai. Surplusul de sange este trimis la Iasi si Bucuresti, iar in eventualitatea in care centrul de la Braila nu dispune de cantitatea necesara pentru o anumita grupa de sange, centrele din judetele vecine sar in ajutor. “Cand se intampla sa nu avem cantitatea de sange pentru o anumita grupa, cerem la Galati sau la un alt judet invecinat. Ne ajutam intre noi de fiecare data cand este nevoie”, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Braila, Magdalena Iugulescu.

Nevoia de sange este asigurata de donatorii fidelizati, de apartinatorii bolnavilor din spital si de persoanele care vin pentru analize medicale. Brailenii care au donat sange la Centrul de Transfuzie Sanguina sunt contactati telefonic de reprezentantii unitatii sau le sunt trimise scrisori, prin care sunt invitati sa doneze din nou. Incepand cu data de 1 noiembrie, se poate dona si intre orele 14.00- 18.00 in ziua de miercuri, iar in restul zilelor programul fiind cuprins in intervalul orar 8.00– 11.00.

“Sunt situatii in care nu putem acoperi necesitatea de sange pe fiecare grupa. Cea mai mare problema o avem la grupele negative, care sunt mai rare in populatie. Sunt anumite situatii in care sunt mai multe cazuri cu aceeasi grupa in judet si atunci cerem apartinatorilor sa vina sa doneze. Grupa AB negativ este cea mai rara, dar ne descurcam. Preferam donatorii fidelizati, pentru ca sangele lor este analizat la fiecare donare. Daca un cetatean doneaza de 20 sau 30 de ori, este mult mai sigur decat persoana care doneaza pentru prima data”, a mai adaugat Magdalena Iugulescu.

* Donatorii beneficiaza de analize gratuite *

Intre o donare si alta este nevoie de un interval de 70 de zile, perioada necesara pentru refacerea sangelui. Donarea este un gest umanitar, individul beneficiind doar de un carnet cu sapte tichete de masa, o zi libera si jumatate din abonamentul pe mijloacele de transport in comun. Aceasta remuneratie pe care donatorii o primesc are ca scop refacerea donatorului din punct de vedere medical, nicidecum o rasplata pentru sangele donat. Pentru a putea dona sange, persoana trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani. Donatorii beneficiaza de analize gratuite pentru depistarea Hepatitei B (HBV), Hepatitei C (HCV), a virusului HIV, Sifilis sau analize biochimice pentru testarea glicemiei, a fierului si a colesterolului. Sangele este trimis catre centrifugare, in urma careia se obtin mai multe subproduse. Cele mai dese grupe de sange intalnite la nivelul judetului sunt grupa 0 si grupa A.

“Foarte important de stiut pentru cetatenii care intentioneaza sa doneze sange este ca au voie sa manance  si sa bea lichide inainte de a dona. Alimentele care pot fi consumate sunt cele sarace in grasimi cum sunt biscuitii, covrigii fructele si legumele in orice cantitate. Mesajul meu pentru cititorii Infobraila este acela ca donarea este un gest umanitar, facut din inima pentru persoanele aflate in suferinta si nu costa nimic. Gestul facut de oricare dintre cetateni poate contribui la salvarea unei vieti”, a declarat in incheiere Magdalena Iugulescu.

Centrul de Transfuzie Sanguina Braila dispune de o echipa medicala bine pregatita formata din doi medici si 13 asistenti, care sunt dispusi sa intampine fiecare brailean care doreste sa participa la salvarea unei vieti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-