Published On: mie, Noi 7th, 2012

Peste 13.000 de braileni isi serbeaza ziua onomastica

Share This
Tags

* La nivelul judetului braila, aproximativ 13.000 de persoane isi vor sarbatori ziua numelui, astazi, de Sf. Mihail si Gavriil * In municipiul sunt 12.698 de braileni care poarta numele de Mihail si Gavriil, precum si derivatele acestora *

Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste astazi pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cei mai cunoscuti in traditia bisericii, ei fiind totodata si patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane.

In judet sunt aproximativ 13.000 de sarbatoriti, din care 12.698 braileni sunt in municipiu. Dintre acestia, 6.900 il au ca patron spiritual pe Arhanghelul Mihail avand prenumele Mihail sau Mihaela, precum si derivate ale acestora, iar 5.798 poarta prenumele de Gavriil sau Gabriela si derivate ale acestor prenume.

Printre cei care vor chefui de ziua lor sunt si brailenii care raspund la prenumele sau diminutivele Michi, Misa, Mihaita, Michi, Misu, Mihnea, Mihaila, Mihalache, Mihalcea sau Mihu.

Astazi vor fi sarbatorite si unele personalitati al Brailei: primarul municipiului, Aurel Gabriel Simionescu, prefectul judetului, Mihaela Marcu, directorul CUP “Dunarea”, Mihail Chirita, deputatul PSD Mihai Tudose, directorul Directiei de Sanatate Publica, Gabriel Ciochina, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Braila, dr. Mihail Iugulescu, Mihail Stefanescu de la Partidul Noua Republica.

* Arhanghelii, praznuiti la romani *

In cazul in care nu stiati, Sfantul Arhanghel Mihai inseamna in limba ebraica, “Cine este ca Dumnezeu? ”. El este cel care “striga”: “Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi, cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Cine este ca Dumnezeu?”. Pe seama sa se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si protectia speciala a poporului lui Israel. Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam si il elibereaza din inchisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toti mortii vor iesi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail. Arhanghelul Mihail este considerat capetenia ostilor ceresti-ingeresti, acela care, la sfarsitul lumii, va lupta cu diavolul si despre care se spune ca nu sta in Rai decat in Vinerea Mare si de Pasti, in restul timpului fiind in misiune pe pamant.

Sfantul Arhanghel Gavriil inseamna in limba ebraica, “barbat-Dumnezeu”. Numele sau contine concentrat vestea ca Dumnezeu se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim si Anei ca o vor avea pe Maria, desi erau batrani. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria ca il va naste pe Iisus, Gavriil a rostit cel dintai numele lui Isus Hristos si l-a instiintat pe Zaharia de nasterea fiului lui, Inaintemergatorului, Ioan Botezatorul, a vestit pastorilor ca in Bethelem s-a nascut Mesia. Sfantul Gavriil ocroteste fecioarele, mamele si pruncii si duce rugaciunile la Dumnezeu, a adaugat purtatorul de cuvant.

Drept recunostinta pentru acesti doi ingeri, Biserica ortodoxa a randuit ca acestia sa fie pictati pe doua dintre usile Sfantului Altar. Unul cu crini in mana, semn al bunei vestiri, iar celalalt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost randuita la poarta Edenului. In popor se spune ca fiecare om are cate un inger pazitor.

In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decat Arhanghelul Gavriil. Oamenii spun ca el poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca. De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste singur grindina, cu tunul. El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie.

In sambata dinaintea sarbatoririi se fac praznice pentru sufletul mortilor. Ofrandele date la pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Mosii de Arhangheli”. Fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare, care ii va fi “lumina de veci” in lumea de dincolo. Se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-