Published On: joi, Noi 1st, 2012

Persoanele fizice datoreaza C.A.S.S. si pentru alte venituri

Share This
Tags

* Directia Generala a Finantelor Publice Braila reaminteste contribuabililor principalele aspecte privind contributiile sociale datorate de persoane fizice care realizeaza alte venituri *

Persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri din cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si castiguri din jocuri de noroc si din alte surse trebuie sa plateasca contributie asupra tuturor acestor venituri.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (700 lei).

Nu se datoreaza C.A.S.S. pentru veniturile mentionate mai sus de catre persoanele care realizeaza venituri din salarii, asimilate salariilor, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri din activitati independente realizate sub forma de intreprinderi individuale, intreprindere familiala, persoana fizica autorizata, profesii libere, activitati agricole, activitati independente cu retinere la sursa.

Baza de calcul

Baza de calcul pentru veniturile din cedarea folosintei este venitul net in cazul in care se aplica cotele forfetare. Pentru veniturile din investitii baza de calcul este c@stigul net. Pentru veniturile din premii si castiguri din jocuri de noroc baza de calcul este este venitul net determinat ca diferenta dintre venitul din premii sau din jocuri de noroc si suma reprezentand venit neimpozabil iar baza de calcul pentru venituile din alte surse este venitul brut realizat.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent pe baza informatiilor din diverse declaratii. Una dintre declaratile pe baza careia se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate este declaratia privind venitul realizat, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, transferuri de titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise, si operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen.

Se tine cont si de declaratia de impunere trimestriala, pentru veniturile din tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise.

De informatiile din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit se tine deasemena cont [n stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate. Se tine cont si de evidenta fiscala, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, [n cazul [n care venitul net se stabileste prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Plata contributiei

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza in anul urmator, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazelor de calcul.

Obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se va achita [n termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-