Published On: lun, Noi 26th, 2012

Persoanele care au probleme cu alcoolul vor beneficia de asistenta, betivii in atentia psihologilor

Share This
Tags

Acest proiect este destinat persoanelor cu antecedente de consum de alcool, subsumat Programului derulat de Autoritatea Nationala a Penitenciarelor, prin Directia de Reintegrare Sociala, denumit generic „Antialcool”.

Programul de asistenta psihologica specifica are la baza o abordare multidimensionala a problematicii alcoolismului, fiind structurat pe modulul de intervenetie psihologica asupra problemei alcoolismului si cel de grup de suport social. Programul este justificat de faptul ca dependenta de alcool, similar altor tipuri de dependenta, reprezinta una dintre cauzele cresterii criminalitatii In Romania. Conform datelor oferite de Autoritatea Nationala a Penitenciarelor, numarul condamnarilor cu Inchisoarea pentru ifractiuni la OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a crescut de la 876 condamnati definitiv In anul 2010 la 1172 In anul 2011, ceea ce sustine necesitatea elaborarii unui program centrat pe aceasta problematica. Aceeasi sursa indica faptul ca alcoolismul, urmat de consumul de droguri ilegale, este corelat cu 50% dintre cazurile de sinucidere, 80% dintre crime, 30% dintre accidentele rutiere grave  si aproximativ 15% dintre cazurile de Innec. Este dovedit faptul ca alcoolismul reprezinta un pericol social, In special In cazul formei cronice, fiind recunoscut ca factor Declansator al comportamentelor agresive.

Proiectul implementat la Penitenciarul Braila a vizat dobandirea de abilitati pentru mentinerea abstinentei  si prevenirea recaderii In consum. Obiectivele propriu-zise prin care a fost urmarit acest scop au fost cele de exersare de abilitati necesare pentru evitarea situatiilor de consum dupa liberare, optimizarea comunicarii si relationarii interpersonale In penitenciar si nu In ultimul rand informarea corecta despre drogul licit – alcoolul –morbiditatea indusa de consum, fazele instalarii dependentei, consecinte.

Grupul tinta a fost selectat de catre psihologul penitenciarului, care a ales 16 persoane aflate In stare privativea de libertate care au savarsit fapta sub influenta alcoolului sau cele care au  declarat antecedentele de consum. Sedintele derulate pe parcursul celor sase luni au avut o frecventa sptamanala, desfasurate In spatiul bibliotecii penitenciarului. Grupul de beneficiari a participat activ la Intalnirile dintre echipa de psihologi CPECA si Penitenciar, dimanica dezbaterilor fiind Intarita de multitudinea de exercitii practice cuprinse In proiect. De la exercitiile privind angajamentele de schimbare, povestea mea, afirmatii automotivante pentru mentinerea motivetiei pentru schimbare, analiza factorilor declansatori, strategii pentru gestionarea situatiilor de risc de consum, repararea relatiilor interpersonale, gestionarea emotiilor negative la gestionarea recaderilor, beneficiarii directi au facut pasi catre reflectii asupra conduitei dependente, s-au regasit adesea In studiile de caz dezbatute si au gasit explicatii la conduita depresiva/agresiva care a condus la comiterea faptei. In cadrul sedintelor informative au fost demitizate multe credinte cu valoare de adevar pentru o parte dintre ei, cu privire la alcool. Intelegand mecanismul de instalare a dependentei de alcool, afectarea judecatii, sindroamele induse, In mod expres cel depresiv  si forma sub care se produce degradarea vaselor de sange si implicit afectarea Intregului organism al alcoolicului si-au putut explica multe dintre comportamentele proprii si deciziile pe care le-au luat la un moment dat. Materialele primite sub forma de fise, jurnale, le vor servi atat personal cat si pentru cei cu care se relationeaza. Fiecare sedinta era finalizata cu un feedback din partea participanttilor, iar urmatoarea Intalnire era precedata de o scurta recapitulare a celor Insusite anterior si discutii despre schimbarile aparute In plan personal, dat fiind faptul ca vindecarea este un proces care se petrece Intre cele doua sedinte, evaluate ca evenimente.

Rezultatele obtinute din partea primului grup de beneficiari si diseminate In randul colegilor din penitenciar a condus la reluarea proiectului cu o noua grupa de beneficiari selectati de catre psihologul penitenciarului care va fi reluat la finalul lunii noiembrie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-