Published On: mar, Noi 27th, 2012

Pentru perioada urmatoare e prognozata o stagnare economica in industrie si inrautatire in constructii

Share This
Tags

* Potrivit rezultatelor sondajului de conjunctura realizat de BNR in luna noiembrie pentru constructii se intrevede o inrautatire a indicatorilor economici in timp ce in industrie va exista o stagnare *

Productia industriala isi va incetini ritmul lunar de crestere. O atenuare a vitezei de crestere este anticipata si in cazul portofoliului total al comenzilor adresate companiilor industriale, tendinta fiind atribuita, in principal, componentei externe a cererii. Expectatiile companiilor de constructii s-au deteriorat, atat in privinta productiei, cat  si a comenzilor.

In luna noiembrie, operatorii din cele doua sectoare economice vor opera noi disponibilizari. Procesul va fi de intensitate relativ redusa in industrie soldul conjunctural  fiind moderat negativ de -10%. Disponibilizarile vor creste in constructii soldul conjunctural fiind de -45 la suta. Aproximativ 88 % din numarul total al respondenilor din industrie si constructii nu vor efectua modificari ale preturilor de productie. In industrie, acumularile de capital vor scadea in intensitate, date fiind injumatatirea soldului conjunctural si majorarea pana la 66 la suta a ponderii respondentilor care anticipeaza stagnarea indicatorului. In constructii, traiectoria investitiilor isi va accentua panta descrescatoare. Soldul conjunctural negativ s-a deteriorat de 5 ori, pana la -35%. Spre deosebire de intervalul precedent, in industrie nu se mai intrevede o imbunatatire a performantei economice.

Produse finite: absorbtie in industrie si stagnare in constructii

In luna noiembrie, disponibilul de produse finite industriale va inregistra o posibila restrangere, de mica amplitudine. In constructii, indicatorul nu va marca modificari, in acest sens pronuntandu-se 81% din numarul total al operatorilor de profil

Mai putini salariati in industrie si in constructii

Cel mai probabil disponibilizarile vor fi in special in industria mijloacelor de transport, industria de masini, echipamente si aparate electrice si in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal. Numarul de salariati din industria de prelucrare a petrolului, carbunelui sI tratare a combustibililor nucleari, industria de mijloace ala tehnicii de calcul si aparate radio-TV se va plasa pe o panta asccendenta. Indicatorul nu va inregistra variatii semnificative in peste 88 la suta din numarul total al companiilor din industria de prelucrare a lemnului, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice si din activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde.

Investitii lente in industrie

In luna noiembrie, industria va inregistra acumulari mai lente de capital comparativ cu luna anterioara, in conditiile in care soldul pozitiv al opiniilor s-a redus la jumatate. In constructii, investitiile se vor situa pe opanta descrescatoare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-