Published On: vin, Noi 23rd, 2012

Pentru obligatile de plata CAS a persoanelor fizice, fiscul va stabili un singur formular

Share This
Tags

* ANAF va stabili obligatiile de plata a contributiilor de asigurari sociale pentru contribuabilii persoane fizice preluati in administrare de la 1 iulie 2012 printr-un singur formular *

Formularul se va numi „Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”. In prezent, stabilirea obligatiilor de plata reprezentand contributii sociale se face pe baza veniturilor declarate de contribuabili, prin „Decizie de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”,formularul 610 si „Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate” ,formular 620, precizeaza un comunicat al ANAF. Printr-un singur titlu sunt stabilite si individualizate obligatiile fiscale datorate de o persoana fizica, pe categorii si surse de venit. ANAF a preluat de la 1 iulie 2012 administrarea contributiilor de asigurari sociale pentru pensie, datorate de persoanele fizice, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal la finalul anului 2011. Contributiile la pensii datorate de persoanele fizice sunt achitate la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul unitatilor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii.

De la inceputul lunii iulie, casele de pensii au predat unitatilor fiscale din subordinea ANAF, in vederea collectarii, creantele reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2012. Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600) se depune de intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determinea pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla. Declaratia 600 nu trebuie depusa de cei care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, someri sau de catre cei care realizeaza venituri de naturea profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe.

Comentarii

comentariu

About the Author

-