Published On: joi, Noi 8th, 2012

Pentru a ajuta economia, ANAT propune trecerea bacsisului pe nota de plata la restaurant

Share This
Tags

* Asociatia nationala a agentiilor de turism (ANAT) propune ministerului finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante *

Aceasta initiativa este agreata de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred ca vor avea un control mai bun asupra veniturile restaurantului, si respinsa de altii, pe motiv ca se va incarca factura clientului. “ANAT si FAPT cer Ministerului Finantelor legalizarea bacsisului in restaurante. Asta inseamna ca scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat”, a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism  si al Federatiei Asociatiilor Patronatelor din Turism (FAPT), precizand ca restaurantele ar urma sa stabilesca nivelul “atentiei” platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, si astfel statul va colecta mai multe taxe si impozite.” Multe restaurante vor renunta sa mai plateasca la negru chelnerii. |inand la negru bacsisul, aceasta poveste nu ajuta nimanui”, a mai declarat Corina Martin, adaugand ca in mai multe tari, printre care si SUA, bacsisul in restaurante este legalizat si fiscalizat.

Parerile sunt insa impartite in randul reprezentantilor restaurantelor, unii dintre ei considerand ca o asemenea masura ar avea consecinte negative asupra consumului. “ O initiativa de bun augur, poate asa ne mai slabeste garda si pe noi, ca ne-am saturat de controale”, a declarat managerul unui restaurant brailean, Costica D. “ Nu sunt deloc de acord, consider ca este o mare aberatie, clientii lasa ceva daca sunt multumiti de cum au fost serviti, astfel se vor simti obligati sa lase ceva si vom pierde clientii care si asa sunt din ce in ce mai rar”, a spus Petru N. patron de local brailean. Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Mohammad Murad considera si el ca pot fi gasite variante mai bune prin care sa creasca incasarile bugetare: “ {nainte sa fiscalizam bacsisul, ar trebui sa incercam sa fiscalizam toate tigarile si petrolul care intra in tara. Ar trebui mai intai sa ajutam economia sa mearga atat de bine incat restaurantele sa aiba vanzari si abia apoi sa punem bacsisul chelnerilor pe nota de plata.” Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), se opune categoric introducerii bacsisului pe nota de plata precizand ca “daca il legalizeaza, il si impoziteaza si, in loc sa ia 10 lei chelnerul, va lua doar 5 lei. Aceasta masura ar lovi rau de tot in angajati si nu suntem de acord cu ea”, a declarat Enache.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-