Published On: lun, Noi 19th, 2012

Patronii primesc bani de la stat, subventii lunare pentru angajarea somerilor

Share This
Tags

* Un angajator primeste o subventie lunara in valoare de 500 – 750 de lei si este scutit timp de 12 luni de la plata contributiilor angajatului la bugetul asigurarilor de somaj daca recruteaza 5 categorii de someri *

In baza unui program al guvernantilor, patronii care opteaza pentru a face angajari de someri primesc o serie de beneficii din partea statului roman. In categoria acestor someri sunt inclusi absolventii, parinti care sunt unici sustinatori ai familiilor monoparentale, persoanele cu vIrsta de peste 45 de ani, persoane care in trei ani de la angajare indeplinesc conditiile de pensionare, precum si persoane cu handicap.

Pentru absolventi, angajatorul este scutit, timp de 12 luni, de la plata contributiei angajatului la bugetul asigurarilor de somaj; primeste o subventie lunara cuprinsa intre 500 de lei (pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau al scolilor de arte si meserii) si 750 de lei (absolventii de invatamânt superior). Subventia se acorda in primul an. Angajatul trebuie incadrat in munca pe durata nedeterminata, iar angajatorul trebuie sa il mentina in munca cel putin trei ani. Daca angajatul este concediat in acesti trei ani, din motive neimputabile angajatilor, angajatorul este obligat sa returneze statului, cu dobânda, aceste subventii. In primele 10 luni, un numar de 18 angajatori au incadrat in cImpul muncii un numar de 21 absolventi ai ciclului inferior al liceului, al scolilor de arte si meserii, ai invatamântului superior. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, au fost 14 firme care au angajat 17 absolventi.

In ceea ce priveste a doua categorie de someri, parintii care sunt unici sustinatori ai familiilor monoparentale, angajatorul va fi scutit, timp de 12 luni, de la plata contributiei angajatului la bugetul asigurarilor de somaj. Acesta primeste o subventie lunara de 500 de lei, care se acorda in primul an. De asemenea, angajatul trebuie incadrat in munca pe durata nedeterminata, iar angajatorul trebuie sa il mentina in munca cel putin doi ani. Daca angajatul este concediat inainte de implinirea a 24 de luni de munca, din motive neimputabile angajatilor, angajatorul este obligat sa returneze statului, cu dobânda, aceste subventii. In acest caz, de la inceputul acestui an si pIna in prezent doar 2 angajatori au incadrat trei persoane, iar anul trecut au fost 3 angajatori cu trei someri.

* Alte facilitati acordate angajatorilor braileni *

In cazul in care persoanele cu vIrsta de peste 45 de ani sunt incadrate in munca, anjatorul va fi scutit, timp de 12 luni, de la plata contributiei angajatului la bugetul asigurarilor de somaj. El va primi o subventie lunara de 500 de lei, acordata in primul an. Angajatul trebuie incadrat in munca pe durata nedeterminata, iar angajatorul trebuie sa il mentina in munca cel putin doi ani.

“Daca angajatul este concediat inainte de implinirea a 24 de luni de munca, din motive neimputabile angajatilor, angajatorul este obligat sa returneze statului, cu dobânda, aceste subventii. In acest an un numar de 41 de angajatori au incadrat in munca 195 de persoanele cu vIrsta de peste 45 de ani, anul trecut fiind 36 de angajatori cu 75 someri. Pentru angajarea persoanelor care in trei ani de la angajare indeplinesc conditiile de pensionare, patronul primeste o subventie lunara de 500 de lei, care se acorda in primul an. }omerii angajati trebuie sa indeplineasca in 3 ani de la angajare conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de vârsta. Subventia se returneaza in cazul concedierii angajatului inainte de iesirea la pensie. In cele 10 luni ale acestui an, doar doi patroni au angajat doua persoane. Daca anul acesta s-au facut astfel de angajari, anul trecut nu au fost incadrati, prin subventionarea locurilor de munca, someri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de vIrsta daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partial”, a precizat directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila, Simona Cirligea.

Referitor la optarea de a angaja persoane cu handicap, angajatorul va fi scutit, timp de 12 luni, de la plata contributiei angajatului la bugetul asigurarilor de somaj. Plus de acest lucru, patronul primeste o subventie lunara de 500 de lei, data in primul an. Angajatul trebuie incadrat in munca pe durata nedeterminata, iar angajatorul trebuie sa il mentina in munca cel putin doi ani. In cazul in care angajatul este concediat inainte de implinirea a 24 de luni de munca, din motive neimputabile angajatilor, angajatorul este obligat sa returneze statului, cu dobânda, aceste subventii. In acest sens, anul acesta s-a facut o singura angajare de un singur patron, anul trecut nefiind inregistrata nicio angajare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-