Published On: mie, Noi 28th, 2012

Obligata sa furnizeze servicii in toate localitatile din Romania, Posta mai functioneaza pana in decembrie 2013

Share This
Tags

* Autoritatea de reglementare in telecom, Ancom, a prelungit activitatea CNPR cu un an, pana la 31 decembrie 2013 * Obligatia postei romane de a furniza servicii in toate localitatile din romania este o activitate neprofitabila pentru operator *

“Autoritatea a facut ultimul pas catre liberalizarea totala a pieaei serviciilor postale prin discutarea a doua decizii cu reprezentanaii industriei de profil. Principalele modificari pe care cele doua decizii ANCOM le vor aduce cadrului de reglementare sunt prelungirea cu un an a calitaaii de furnizor de serviciu universal a Companiei Naaionale Posta Romana (CNPR), eliminarea dreptului rezervat acesteia asupra furnizarii anumitor servicii, precum si stabilirea unui nou mecanism de compensare a eventualelor pierderi inregistrate de furnizor ca urmare a indeplinirii obligaaiilor de serviciu universal”, se arata intr-un comunicat al instituaiei. De asemenea, ANCOM a modificat condiaiile de intocmire si auditare a situaaiilor financiare separate de catre CNPR care vor furniza date inclusiv in scopul determinarii costului net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal.

“Modificarile si completarile cadrului secundar de reglementare agreate au ca scop asigurarea continuitaaii furnizarii serviciului universal pana la data transpunerii in legislaaia primara naaionala a cadrului legal european in domeniul serviciilor postale si, de asemenea, ofera tuturor furnizorilor posibilitatea sa presteze orice serviciu pe piaaa serviciilor postale prin eliminarea tuturor drepturilor exclusive”, se mai spune in comunicat. Posta Romana a simait din plin atat efectele crizei cat si dezvoltarea concurenaei pe piaa serviciilor postale din Romania, devenita din ce in ce mai atractiva.Astfel in 2012 nu s-a putut extinde numarul de oficii postale informatizate iar reseaua rurala, ba mai mult numarul agenaiilor postale s-a redus cu trei.

Astfel, dupa 31 decembrie 2012, cand expira dreptul exclusiv al CNPR de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenaa, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 de grame si al caror tarif este mai mic de 2 lei, orice furnizor de servicii postale va avea dreptul de a furniza acest tip de servicii. In acelasi timp, calitatea de furnizor de serviciu universal a CNPR se extinde cu un an, respectiv pana la data de 31 decembrie 2013, dat fiind faptul ca, in prezent, cadrul legislativ naaional este in curs de modificare, in vederea respectarii, de catre Romania, a obligaaiei de a transpune legislaaia comunitara din domeniu, asigurand in continuare dreptul utilizatorilor de a beneficia de un set minim de servicii postale la o anumita calitate in orice localitate de pe teritoriul Romaniei prin intermediul mecanismelor serviciului universal.

“ Posta a avut servicii rezervate care deaineau monopolul la corespondenta pana la 500 grame, nimeni nu are dreptul sa aiba contracte de furnizare iar postei iI expira acesta la 31.12.2012, s-a mai prelungit inca un an, e un lucru bun”, a declarat pentru Infobraila, Marian Gheorghe, sef OJP Braila.

De asemenea, ANCOM a stabilit un nou mecanism de finanaare a furnizarii serviciului universal, respectiv compensarea costului net prin intermediul unui fond de serviciu universal. Costul net al furnizarii serviciului universal reprezinta pierderile inregistrate de furnizorul de serviciu universal ca urmare a indeplinirii obligaaiilor ce ii revin in aceasta calitate. Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o reaea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale. Acaionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaaiilor – 75% si Fondul Proprietatea – 25%. In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanaelor Publice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-