Published On: Soare, Noi 18th, 2012

O veste buna! Romanii se vor putea trata in orice tara europeana

Share This
Tags

* Bolnavii romani vor putea beneficia de tratamente medicale la orice clinica din Uniunea Europeana *

Tratamentul bolnavilor romani se poate realiza cu usurinta si in strainatate. Cu toate ca, nu multi pacienti stiu lucrul asta, acum pot beneficia de asistenta medicala la clinicile din Uniunea Europeana, mult mai usor.

“Incepand de anul viitor, romanii cu probleme de sanatate se vor putea trata in orice spital din Uniunea Europeana, fara sa mai aiba nevoie de vestitul formular 112, care, in loc sa fie un ajutor, devenise un cosmar pentru familiile celor aflati in suferinta. Unii romani nici nu stiau ca au dreptul sa beneficieze de asemenea servicii, iar dintre cei care stiau, aveau dreptul sa ceara aprobarea pentru efectuarea unor operatii in strainatate, doar cei care nu puteau obtine un tratament similar in tara”, a declarat Vasile Varga, candidatul USL in Colegiul 2, la Camera Deputatilor.

Gratie unei Directive europene pe care Romania va trebui sa o implementeze pana la sfarsitul anului 2013, procedurile vor fi mult simplificate, iar bolnavii vor putea apela la tratament in strainatate, in orice clinica isi doresc, urmand ca, ulterior, Casele de Sanatate din Romania si din tara respectiva sa deconteze intre ele serviciile medicale.

“De la anul, romanii pot alege sa faca tratament sau interventii chirurgicale in oricare stat membru al Uniunii Europene, chiar si atunci cand pot obtine aceeasi procedura medicala in tara. Decontarea de la stat se va face la tarifele stabilite in Romania, iar daca exista diferente de cost intre ce acopera asigurarea si tariful real din strainatate, pacientul va suporta diferenta. Autoritatile romane vor stabili si un punct national de contact, unde vor furniza informatii pacientilor care doresc sa beneficieze de tratament in afara tarii”, a adaugat Vasile Varga.

Asistenta medicala in strainatate poate fi o solutie mai ales pentru pacientii inscrisi pe liste de asteptare lungi, sau pentru cei care au nevoie de asistenta specializata.

“Statisticile arata ca in general, la nivel european, cei mai multi dintre pacienti prefera sa urmeze tratament aproape de casa. Mai concret, in prezent, cheltuielile pentru asistenta medicala transfrontaliera reprezinta 1% din bugetele de sanatate ale statelor membre, conform Parlamentului European”, a adaugat candidatul USL in Colegiul 2, la Camera Deputatilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-