Published On: mie, Noi 14th, 2012

Numarul familiilor care adopta un copil este in scadere

Share This
Tags

* De la inceputul acestui an si pana in prezent, numarul familiilor brailene atestate de protectia copilului in vederea adoptiei un copil a scazut la 24, de la 29 cate se inregistrau anul trecut * Un motiv ar fi procedura indelungata pe care trebuie sa o strabata o familie care din varii considerente nu au putut deveni parinti biologici *

In prezent sunt semnalate nenumatate cazuri in care unele familii nu reusesc sa se intregeasca si absenta unui copil in viata celor doi soti intuneca, de cele mai multe ori, fericirea cuplului. Si-ntr-un final, totul poate duce la destramarea casniciei.

In acest sens, pentru a preveni astfel de conflicte, cuplul poate opta pentru a adopta un copil.

Potrivit directorului adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila, Simona Cimpoae, anul aceste au fost atestate 24 de familii in vederea adoptiei, cu cinci mai putine fata de anul trecut.

“Anul acesta au existat 45 de cereri de evaluare pentru obtinerea atestatului de persoana sau familie adoptatoare. Au avut loc 22 de deschideri de proceduri de adoptie, 5 incredintari in vederea adoptiei si 9 dosare solutionate privind incuviintarile in vederea adoptiei, iar un dosar aflandu-se pe rol in instanta. Comparativ cu anul trecut, se poate observa o scadere a numarului de dosare depuse pentru adoptie. In acest sens, anul trecut au fost depuse 31 de cereri de evaluare pentru obtinerea atestatului de persoana sau familie adoptatoare, au existat 29 de familii atestate in vederea adoptiei, au avut loc 13 deschideri de proceduri de adoptie si 13 incuviintari ale adoptiei interne, dintre care in patru cazuri sotul a adoptat copilul sotiei”, a precizat Simona Cimpoae, director adjunct la DGASPC Braila.

* Adoptia – o procedura greoaie pentru cei fara copii *

Institutia care se ocupa de instrumentarea cazurilor de adoptie la nivelul judetului nostru este Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, in cadrul careia functioneaza Compartimentul Adoptie/Postadoptie, aici putand fi depuse cererile pentru atestarea ca persoana sau familie apta sa adopte.

„Cea de a doua etapa pe care o au de trecut cuplurile, care vor sa aiba in sanul lor un copil, este procesul de evaluare, care se realizeaza in 2 luni. Se va realiza evaluarea sociala, care cuprinde informatii despre familie, conditiile materiale, igiena locuintei; evaluarea psihologica, aici fiind incluse existenta capacitatilor parentale, istoria maritala si relatia de cuplu, relatiile in cadrul familiei, stilul de viata, motivatia adoptiei; si nu in ultimul rand pregatirea pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de persoana/familie potential adoptatoare”, a mai precizat Simona Cimpoae.

Dupa ce se finalizeaza etapa de evaluare, persoana sau familia va primi concluziile evaluarii, atestatul avand o valabilitate de un an, putandu-se reinnoi aceste act. Urmeaza stabilirea compatibilitatii dintre copil si familii adoptatoare, situatie in care specialistii identifica si selecteaza persoana sau familia care raspunde nevoilor copilului, pentru care instanta a incuviintat deschiderea procedurii de adoptie.

“O alta etapa o constituie incredintarea in vederea adoptiei, care faciliteaza trecerea copilului de la un mediu de viata la altul si prin care se acorda sprijin adoptatorii, in legatura cu modalitatile de crestere si ingrijire a copilului. Dupa acest stagiu, dosarul trece in atributiile instantei de judecata care dispune incuviintarea adoptiei. Dupa raspunsul dat de Tribunalul Braila, pe o anumita perioada, stabilita de comun acord, specialistii din cadrul Compartimentului Adoptie/Postadoptie incep monitorizarea si acompaniamentul familiei si copilului adoptat”, a conchis directorul adjunct Cimpoae.

Comentarii

comentariu

About the Author

-