Published On: joi, Noi 22nd, 2012

Noi obligatii declarative de anul viitor

Share This
Tags

* Contribuabilii care au venituri din investitii vor avea noi obligatii declarative incepand cu 1 ianuarie 2013 *

Obligatiile sunt stabilite prin O.U.G. nr.24/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.384/2012.

Persoanele care obtin venituri din investitii vor trebui sa determine castigul net si pierderea neta. Castigul net anual/pierderea neta annuala din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv. Castigul net annual sau pierderea neta anuala se determina pe baza formularului 200 numit “Declaratie privind venitul realizat”. Acest formular trebuie depus pana la 25 mai a anului urmator celui in care a realizat venitul. Pentru aceste venituri nu se efectueaza plati anticipate in cursul anului fiscal, in contul impozitului anual datorat. Impozitul anual se stabileste de catre organul fiscal competent pe baza formularului 200.

Intermediarii au o serie de obligatii fiscale. Fiecare intermediar, societate de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alt platitor de venit are, dupa caz, urmatoarele obligatii. La fiecare tranzactie efectuata pentru contribuabil trebuie calculat castigul si pierderea. Totalul castigurilor si pierderilor pentru tranzactiile efectuate in cursul unui an pentru fiecare contribuabil trebuie deasemenea calculate. Este obligatorie transmiterea in forma scrisa pentru fiecare contribuabil a informatiilor privind totalul castigurilor sI pierderilor pentru tranzactiile efectuate in cursul anului pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat. Declaratia informativa referitoare la totalul castigurilor si pierderilor pentru fiecare contribuabil trebuie depusa pana in ultima zi a lunii februarie a anului current, pentru anul expirat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-