Published On: mie, Noi 7th, 2012

Ministerul Sanatatii aduce vesti bune, dentistii pot avea cabinete mobile pentru consultatii in zonele izolate

Share This
Tags

* Ministerul Sanatatii da posibilitatea dentistilor, printr-un proiect de ordin, sa aib~ cabinete mobile pentru interventii simple in zonele izolate, in conditiile scaderii numarului de consultatii stomatologice *

Cabinetele mobile vor fi dotate cu truse ce pot fi sterilizate si cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, se precizeaza in proiectul lansat marti in dezbatere publica.

Proiectul de ordin reglementeaza organizarea si functionarea cabinetelor de medicina dentara, inclusiv a celor mobile.

Potrivit referatului pentru aprobarea proiectului de ordin, in prezent, acordarea serviciilor de medicina dentara se realizeaza la nivelul cabinetelor de medicina dentara organizate si infiintate la nivelul structurilor imobile.

In 2010, in România erau inregistrati 12.990 de medici stomatologi, revenind 1.650 de locuitori la un medic stomatolog si 6,1 stomatologi la 10.000 locuitori , se mai precizeaza in referat.

Conform datelor disponibile la nivelul Centrului National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii (CNOASIIDS), tendinta numarului de consultatii si tratamente stomatologice in România a fost una in continua scadere. Populatia din zonele rurale, precum si cea din ariile administrativ teritoriale defavorizate, nu au acces la servicii de medicina dentara datorita absentei unor unitati medicale autorizate, astfel fiind necesara parcurgerea unor distante mari pentru obtinerea acestor servicii medicale, se mai arata referatul de aprobare a ordinului.

In aceste conditii, autoritatile vor sa permita dentistilor sa aiba unitati mobile, la care sa acorde consultatii si tratamente simple.

Potrivit proiectului, cabinetul de medicina dentara propriu-zisa, indiferent de sistemul in care functioneaza, inchis, semideschis sau deschis, va avea alocat, pentru fiecare unitate de lucru, un spatiu de minimum noua metri patrati, respectiv sase metri patrati, daca este mobil.

Prin acest proiect, spun initiatorii, se asigura cadrul legal necesar pentru imbunatatirea accesului la consultatii si tratamente stomatologice in România si dezvoltarea activitatilor de profilaxie si de educatie pentru sanatate orala.

De asemenea, in toate unitatile dentare, inclusiv cele mobile, trebuie respectate obligatoriu normele igienico-sanitare.

Potrivit proiectului, unitatile vor avea asigurata apa potabila si racordare la reteaua de canalizare a localitatii astfel incât apele uzate sa nu produca poluarea apei, aerului si solului.

Este necesara, de asemenea, dotarea cu instalatii proprii de colectare, tratare si evacuare a apelor uzate, astfel incât sa nu se produca poluarea solului, a apei si a aerului, si la cabinetele medicale din localitatile in care nu exista sisteme publice de canalizare, dar si la cele mobile. In plus, deseurile rezultate in urma activitatilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate si neutralizate conform prevederilor legale in vigoare.

In cabinete va fi asigurata unui microclimat corespunzator, lumina naturala si artificiala necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii medicale si de medicina dentara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-