Published On: joi, Noi 29th, 2012

Mediu: O zi importanta pentru natura in Europa

Share This
Tags

Aproximativ 25 000 de km2 de regiuni naturale inestimabile au fost incluse in reteaua Natura 2000. Aceasta retea de zone protejate este principalul instrument de care dispune Uniunea Europeana pentru a conserva bogatia biodiversitatii sale. Comisia a aprobat in mod oficial includerea in retea a altor 235 de situri propuse de statele membre pentru a fi recunoscute ca „situri de importanta comunitara”. Statele membre vor avea la dispozitie sase ani pentru a institui masurile necesare pentru a proteja aceste situri. Ultima actualizare priveste 20 de state membre si acopera toate cele noua regiuni biogeografice ale retelei – regiunea alpina, atlantica, a Marii Negre, boreala, continentala, Macaronezia, mediteraneana, panonica si de stepa. In prezent, Natura 2000 acopera 17,9 % din suprafata terestra a UE (768 000 km2) si aproximativ 4 % din suprafata sa marina (peste 217 000 km2).

Comisarul Potocnik a declarat: „Felicit aceste state membre pentru o noua contributie semnificativa la protectia capitalului natural al Europei. Reteaua Natura 2000 sta la baza eforturilor noastre de a proteja natura si este vitala pentru biodiversitate. In plus, ea ofera spatii atractive pentru explorare si relaxare si ofera numeroase ocazii de a dezvolta noi activitati economice bazate pe aceste bogatii naturale inestimabile. Extinderea retelei este o veste buna pentru natura si o veste buna pentru noi”.

Principalele tari vizate de extinderea retelei sunt Regatul Unit, Romania, Letonia, Italia, Suedia, Bulgaria, Danemarca, Franta, Slovacia, Estonia si Malta.

Cea mai importanta regiune adaugata in acest an este regiunea Dogger Bank din Regatul Unit (12 330 km2), o zona marina putin adanca cu bancuri de nisip submarine in partea centrala a Marii Nordului. Impreuna cu situri invecinate din Germania si tarile de Jos, acest sit formeaza un vast sit transfrontalier Natura 2000, acoperind peste 18 000 km2. Dogger Bank a fost in principal desemnat pentru habitatele sale de bancuri de nisip foarte productive, care constituie importante zone de reproducere si crestere pentru multe specii care fac obiectul pescuitului comercial. Includerea acestor zone in retea va facilita managementul coordonat al regiunii, inclusiv eforturile comune ale statelor membre in cauza pentru adoptarea unor masuri adecvate in materie de pescuit.

Principalele zone adaugate din Marea Baltica au fost 10 noi zone marine desemnate de Suedia si Letonia. Aceste situri cuprind habitate de recif si bancuri de nisip care gazduiesc multe specii si constituie zone vitale de hrana pentru foci si pesti migratori. Cele 10 situri acopera o suprafata marina de aproape 4 000 km2.

Tara cu cea mai mare contributie, in raport cu suprafata sa, a fost Malta, cu 183 km2 de zone marine desemnate pana in prezent, ceea ce reprezinta baza unei retele marine solide in apele inconjuratoare. Noile situri marine malteze vor contribui la conservarea ierbii de mare Posidonia si a recifelor submarine si ofera un habitat esential pentru Gibbula nivosa, o specie endemica viu colorata de melc de mare.

Cea mai mare extindere a retelei terestre a avut loc in Romania. Au fost adaugate 109 situri si au fost extinse multe situri existente, astfel incat suprafata totala a siturilor acopera, in prezent, aproape 42 000 km2. Zonele adaugate cuprind o gama larga de habitate de pajiste si padure bogate in specii si habitate esentiale pentru multe specii rare si pe cale de disparitie, inclusiv multe specii de lilieci si amfibii. Impreuna cu alte situri propuse de Bulgaria si Republica Slovaca, noile situri Natura 2000 din Romania ofera, de asemenea, o mai buna protectie pentru bogata fauna piscicola endemica din bazinul Dunarii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-