Published On: lun, Noi 26th, 2012

In urma vaccinului impotriva tuberculozei, la Braila au fost raportate, doua cazuri de reactii adverse

Share This
Tags

* Pentru ca apareau reactii adverse vaccinarea impotriva tuberculozei a fost sistata *

Astazi se ateapta de la echipa de experti ECDC si OMS care urmeaza sa ajunga in Romania sa explice daca a fost o problema la lotul de vaccin BCG din Danemarca sau daca este vorba de modul de administrare.

“Vineri, Ministrul Sanatatii a dat ordin ca vaccinurile impotriva tuberculozei sa fie sistate, iar noi vom respecta acest ordin. Saptamana aceasta va veni o echipa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii care va analiza problema. Se pare ca tulpina vaccinului este mai agresiva decat cea a fostului vaccin romanesc si apar reactii adverse post vaccinare. In functie de ce va stabili comisia, foarte probabil vaccinarea va continua”, a declarat purtatorul de cuvant DSP Braila, Andreia Gavrilescu.

La nivelul judetului Braila au fost raportate doua cazuri de reactii adverse in urma vaccinarii cu BCG. Reactiile constau in adenopatii ganglionare cu dimensiuni mai mari de 1,5 centimetri, care au necesitat tratament de specialitate tuberculostatic, conform recomandarilor medicilor ftziologi.

“Vrem sa ne explice ce s-a intamplat, daca a fost o problema in lot, daca a fost o problema de administrare. Concluziile finale vi le vom comunica”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sanatatii.. Pana la finalizarea raportului si clarificarea situatiei create, Ministerul Sanatatii a decis sistarea temporara a vaccinarii BCG.

“Am luat aceasta decizie nu pentru ca avem suspiciuni asupra calitatii vaccinului pe care il avem la dispozitie, ci pentru ca dorim sa asiguram populatiei datele clare si corecte, astfel incat sa nu mai existe suspiciuni pe aceasta tema. Am solicitat expertiza independenta, nu din lipsa de incredere in competenta profesionala a specialistilor nostri, ci pentru o totala transparenta si pentru a stopa speculatiile care pot pune in pericol intregul calendar de vaccinare in detrimentrul copiilor si al evolutiei sanatatii publice in Romania”, a mai spus  Raed Arafat.

Ministerul Sanatatii va face public, transparent, evolutia situatiei si informeaza ca, sistarea vaccinarii pana la realizarea raportului final nu reprezinta un risc asupra sanatatii publice. Masura este luata pe o perioada limitata.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al Ministerului Sanatatii si este gratuit.

Comentarii

comentariu

About the Author

-