Published On: mar, Noi 27th, 2012

In sfarsit, o veste buna! Mor tot mai putini copii

Share This
Tags

* Mortinatalitatea a continuat tendinta  de scadere si in primele sase luni ale acestui an *

De la 429 de copii nascuti morti reprezentand 4,6‰ s-a ajuns la 373 de cazuri de copii nascuti morti adica 4‰.

La nivelul judetului Braila numarul copiilor nascuti morti a ramas acelasi in primele 6 luni ale anului 2012 fata de acceasi perioada a anului 2011. Mortinatalitatea a inregistrat valori de 3,4‰ in 2011 fata 3,2‰ in 2012. Indicele mortinatalitatii reprezinta numarul de nascuti morti la 1000 de nascuti vii plus morti.

Valoarea minima s-a inregsitrat in Iasi cu un singur nascut mort declarat fiind singurul judet sub 0,9‰. Valoarea maxima a fost inregistrata in Tulcea 10,4‰ urmat de Salaj cu 9,7‰.

In 19 judete indicele a fost egal sau sub media pe tara. Numarul copiilor nascuti morti se mentine mai mare in mediul rural decat in mediul urban. Totusi fata de primul semestru al anului trecut numarul acestora a scazut in ambele medii in primele 6 luni ale acestui an. Maxima din urban este de 13,3‰ si a fost atinsa in Tulcea. Au fost doua judete fara nascuti morti in mediul urban: judetele Giurgiu si Olt. Maxima pentru mediul rural a fost inregistrata in Salaj cu 14,9‰. Minima a fost atinsa in doua judete, Iasi si Ilfov fara nascuti morti in mediul rural.

Numarul real al copiilor nascuti morti depaseste insa datele centralizate la nivelul Centrului National pentru Statistica si Informatica in Sanatate Publica pentru ca exista persoane care refuza sa declarea la starea civila nascut mort.

Tendintele sunt de scadere evidenta in cazul mortinatalitatii insa aceasta poate fi datorata si de nedeclararea multor cazuri de copii nascuti morti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-