Published On: joi, Noi 29th, 2012

In baza situatiei de sfarsit de an, numarul copiilor dati in plasament a scazut fata de anul trecut

Share This
Tags

* Daca in 2011 numarul copiilor din plasament era de 750, in 2012 numarul este de 720 de copii * Cei mai multi dintre copii traiesc in centre rezidentiale *

Protectia speciala a copilului reprezinta ansamblul masurilor, prestatiilor si serviciilor destinate ingrijirii si dezvoltarii copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai sau a celui care, in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija acestora. Copilul beneficiaza de protectia speciala prevazuta de prezenta lege pana la dobandirea capacitatii depline de exercitiu.

La cererea tanarului, exprimata dupa dobandirea capacitatii depline de exercitiu, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant de zi, protectia speciala se acorda, in conditiile legii, pe toata durata continuarii studiilor, dar fara a se depasi varsta de 26 de ani. Masurile de protectie speciala a copilului se stabilesc si se aplica in baza planului individualizat de protectie. Masurile de protectie speciala a copilului care a implinit varsta de 14 ani se stabilesc numai cu consimtamantul acestuia. In situatia in care copilul refuza sa isi dea consimtamantul, masurile de protectie se stabilesc numai de catre instanta judecatoreasca, care, in situatii temeinic motivate, poate trece peste refuzul acestuia de a-si exprima consimtamantul fata de masura propusa. Masurile de protectie speciala a copilului sunt: plasamentul, plasamentul in regim de urgenta si supravegherea specializata. De masurile de protectie speciala, instituite de prezenta lege, beneficiaza: copilul ai carui parinti sunt decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti sau disparuti, cand nu a putut fi instituita tutela, copilul care, in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija parintilor din motive neimputabile acestora, copilul abuzat sau neglijat, copilul gasit sau copilul abandonat de catre mama in unitati sanitare, copilul care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si care nu raspunde penal. Plasamentul copilului constituie o masura de protectie speciala, avand caracter temporar, care poate fi dispusa, in conditiile prezentei legi, dupa caz, la: o persoana sau familie, un asistent maternal si un serviciu de tip rezidential, licentiat in conditiile legii.

“Persoana sau familia care primeste un copil in plasament trebuie sa aiba domiciliul in Romania si sa fie evaluata de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului cu privire la garantiile morale si conditiile materiale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un copil in plasament. Pe toata durata plasamentului, domiciliul copilului se afla, dupa caz, la persoana, familia, asistentul maternal sau la serviciul de tip rezidential care il are in ingrijire. Anul acesta numarul acestora este in scadere, mai precis 258 fata de 261 in 2011”, a declarat Simona Cimpoae, director adjunct al DGASPC Braila. Plasamentul copilului care nu a implinit varsta de 2 ani poate fi dispus numai la familia extinsa sau substitutiva, plasamentul acestuia intr-un serviciu de tip rezidential fiind interzis.

In ceea ce priveste numarul adoptiilor acesta a crescut comparativ cu anul trecut. Statistica arata ca un numar de 16 copii vor beneficia anul acesta, de dragostea parinteasca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-