Published On: joi, Noi 1st, 2012

Festivalul National de Folk “Chira Chiralina”, la cea de a saptea editie

Share This
Tags

* In perioada 2 – 4 noiembrie la casa tineretului din Braila se desfasoara cea de a saptea edi|ie a festivalului national de Folk “Chira chiralina” * Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Judetean Braila si centrul de creatie * Fata de anii precedenti, in acest an s-au inscris 22 de participanti * In cele trei seri de spectacol, vor recita pe scena Casei Tineretului nume sonore ale muzicii nationale si internationale: Adrian Ivanichi, Zoia alecu, Alexandru Andries si Ali Riza Erdogan *

In acest week-end, 2 – 4 noiembrie, la Braila se va desfasura a saptea editie a Festivalului National de Folk “Chira Chiralina”, in sala de spectacole a Casei Tineretului. Evenimentul cultural-artistic, care are loc anual, este organizat cu sprijinul Consiliului Judetean Braila si Centrul de Creatie Braila.

Festivalul concurs, al carui presedinte de onoare este binecunoscutul artist brailean Nicu Alifantis, declarat si “fiul al Brailei”, are drept scop descoperirea si promovarea de noi talente interpretative si de creatie ale muzicii folk, de continuarea unei importante traditii a genului la Braila. Pe toata durata festivalului vor avea loc recitaluri de muzica folk, prin care tinerii concurenti vor putea veni in contact cu nume consacrate ale genului, intalniri cu producatori muzicali si un targ de muzica si carte, unde vor avea loc lansari de albume discografice.

In urma preselectiei, au ramas in concurs un numar de 22 concurenti stabiliti de juriu, iar ordinea intrarii s-a decis prin tragere la sort. Concurentii vor respecta intocmai precizarile organizatorilor cu privire la intrarea in concurs si repetitii. Clasamentul se va realiza pe baza notelor acordate de juriu, ca medie aritmetica.

Referitor la conditiile impuse pentru inscrierea in concurs, participantii pot fi cetatenii romani si straini, rezidenti sau azilanti in Romania, indiferent de sex si religie. Legat de repertoriul ales de cei 22 de concurenti, fiecare dintre acestia va prezenta în concurs doua piese, compozitii proprii. Premiile constau in: marele premiu este de 5.000 lei, premiul I – 2.500 lei, premiul al II-lea – 2.000 lei si cel de al treilea este de 1.500 lei. De asemenea, se mai acorda premiul pentru cea mai buna creatie, in suma de 1.000 lei, premiul pentru virtuozitate instrumentala – 1.000 lei, premiul special al juriului – 1.000 lei.

* Organizatorii Festivalului, plini de entziasm *

Potrivit directorului Centrului de Creatie Braila, Maria Puscaciu, editia din acest an va fi una de exceptie, atat din prisma repertoriului ales de participanti, cat si numarului de concurenti.

“Din punctul meu de vedere, consider ca va fi o editie buna, mai ales dupa materialul trimis de participanti. Acest eveniment este o performanta inedita, daca facem comparatie cu restul manifestarilor cultural-artistice care se desfasoara in tara”, ne-a declarat Maria Puscaciu, directorul Centrului de Creatie Braila.

* Trei seri minunate de recitaluri de neuitat *

Dupa ce participantii isi vor etala maestria artistica pe scena salii de spectacole de la Casa Tineretului, in fiecare seara, de vineri pana duminica, vor avea loc recitaluri sustinute de nume sonore ale muzicii folk romanesti si straine: Adrian Ivanitchi, Zoia Alecu, Alexandru Andries, precum si Ali Riza Erdogan.

Vineri, 2 noiembrie, va avea loc recitalul lui Adrian Ivanitchi, de la trupa “Poesis”. Acesta a debutat in octombrie 1974 la Teatrul “Ion Creanga”, la o saptamana dupa debutul lui Nicu Alifantis. Pe atunci,

sedintele Cenacului “Flacara” se desfasurau in ziua de luni, fiindca teatrul nu avea program, iar sala era libera. Artistul fusese chemat de George Stanca, acesta din urma fiind redactor la “Flacara” si cronicar al Cenaclului “Flacara”. Adrian Ivanitchi isi aduce aminte cu nostalgie de vremurile petrecute in cadrul Cenaclului, spunand ca respectivii ani au fost unii prolifici in ceea ce priveste compozitia, deoarece era de fapt o competitie si fiecare dorea sa vina cu ceva nou si valoros.

“Perioada respectiva a fost importanta, mai ales ca din relatia directa cu publicul am avut multe de invatat. Sutele de spectacole faceau dintr-un debutant timid, un profesionist si acest fapt s-a vazut mai tarziu cand unii au si ramas profesionisti pana azi. Apoi, trebuie sa recunoastem ca am invatat foarte multe de la Adrian Paunescu, in ceea ce priveste punerea in scena a unui spectacol, a dialogului, chiar si teoretic, cu spectatorii, dar mai ales in a rupe canoanele de prezentare a spectacolelor, puternice in acea vreme pe toate scenele si la televiziune”, a spus Adrian Ivanitchi.

* Muzica de la “Sfinx Experience”, adusla Braila *

In cea de a doua seara, sambata, 3 noiembrie, pe scena de la Casa Tineretului va urca fosta membra a trupei de folk “Sfinx Experience”, Zoia Alecu.

Potrivit bogatului sau CV, artista a inceput sa cante folk in anul 1973. Prima data a participat la un concurs interliceal, in urma caruia a obtinut locul al doilea, prezentand o compozitie proprie, intitulata “Orbii”. In acelasi an, a debutat pe scena “Clubului A”. In iarna lui ’73, a ajuns la “Cenaclul Flacara”, unde a fost remarcata de impresarul Aurel Gherghel.

Iata ce precizeaza artista pe blog-ul sau: “El (n.r. impresarul Aurel Gherghel) m-a dus la o gramada de concerte si asa, la finele lui ’74, deja se stia de mine. Tot in ’74, am fost cooptata in <Cenaclul Amfiteatrul Artelor>. Am fost de doua ori laureata a Festivalului <Primavara Baladelor>, am colindat prin toata tara de-a lungul a 13 ani, sustinand concerte folk. Am compus muzica pentru doua spectacole de muzica si poezie la <Teatrul Nottara>, in anii ’76 – ’78, muzica pe care am si interpretat-o. In 1986 am compus si interpretat muzica pentru Circul de stat. In acelasi an mi s-a propus de catre trupa <Sfinx Experience> sa cant cu ei. Am acceptat si am plecat cu ei, din ’86 pana in ’96, in turnee prin Scandinavia (Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda), Austria, Germania. Din ’96 pana in 2005 ne-am hotarat sa ne reconstruim imaginea pentru publicul roman. Ca atare, nu am mai sustinut concerte in afara Romaniei. Din 2005 trupa <Sfinx Experience> si-a incetat activitatea, fiecare dintre noi avand alte activitati care nu ne mai lasau timp destul pentru munca in trupa. Eu m-am intors la folk si din 2005 am colindat pe la 4 orchestratori, cu care sa-mi fac primul meu album de autor. Dupa zece mii de piedici, in sfarsit, la sugestia bunei mele prietene, Teo Ionescu de la <Radio Bucuresti>, am apelat la Fisa (Emanuel Gheorghe), ajungand la <Ovo Music>, studioul lui Ovidiu Comornic, care imi si produce albumul”.

Un alt artist care va concerta la Braila este turcul Ali Riza Erdogan, directorul “Solo Textil”.

Ultima seara, duminica, 4 noiembrie, seria recitalurilor va fi incheiata de Alexandru Andries. Debutul solistic a avut loc în anul 1974, in “Club A”, cel scenic în 1979, in cadrul Festivalului de Jazz & Rock Brasov, cu trupa “Basorelief” si abia în anul 1984 s-a lansat discografic, la Casa de discuri “Electrecord”. De-a lungul lungii sale liste de albume, Alexandru Andries s-a jucat cu vocea, chitara, pianul, muzicuta, percutiile electronice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-