Published On: joi, Noi 8th, 2012

Fata de alte credite, creditele Prima Casa reprezinta varianta cea mai rentabila pentru tineri

Share This
Tags

* Tot mai multi tineri isi doresc sa acceseze un credit prima casa avand in vedere costurile mult mai reduse decat la alte tipuri de credit *

Pentru acest tip de credit trebuie cunocute insa conditiile pentru obtinerea lui dar si avantajele si dezavantajele. Exista o serie de restrictii dintre care cea mai importanta este cea a propietatilor detinute. Pentru a accesa un credit Prima Casa este necesar ca la data solicitarii acestui imprumut persoana care solicita sa nu detina in propietate exclusiva sau impreuna cu sotul sau sotia nici o locuinta sau sa detina cel mult o unitate locativa, in suprafata utila mai mica de 50 de mp dobandita in afara programului Prima Casa.

La solicitarea unui credit pentru Prima Casa trebuie platit un avans de 5% din valoarea imobilului. Acesta reprezinta un avantaj, avansul de 5% fiind unul minor fata de avasul platit la achizitioanrea unui imobil prin alte tipuri de credite. Pentru un credit ipotecar in euro avansul minim este de minim 25% sau 20% pentru cei care realizeaza venituri in euro. La creditele ipotecare in lei avansul este mai mic, de 15 procente, dar dobanzile sunt mult mai mari. Pentru cei care nu detin avansul necesar, care poate ajunge la 3.000 euro, in cazul in care imobilul cumparat are valoarea de 60.000 euro, exista solutia unui credit de nevoi personale cu sau fara garantii ipotecare.

Programul nu se limiteaza doar la credite pentru cumpararea unui imobil deja existent. Se poate obtine finantare si pentru construirea unui imobil. In acest caz si valoarea imprumutului poate fi mai mare ajungand chiar  la 66.500 de euro fata de 57.000 de euro la achizitia unei locuinte deja finalizate.

Si dobanzile sunt mai mici prin programul Prima Casa.

Dobanzile pentru creditele Prima Casa sunt in prezent mult mai mici decat dobanzile la creditele ipotecare sau imobiliare. Pentru un credit Prima Casa in euro, varianta preferata de majoritatea celor care s-au imprumutat prin acest program, dobanda este formata din marja fixa a bancii de maxim 4 procente la care se adauga Euribor la 3 luni. Pentru varianta in lei, dobanda este formata din indicele Robor la 3 luni la care se adauga marja fixa a bancii de maxim 2,5%. Pe langa dobanda, mai platiti si un comision anual de 0,49%, aplicat la jumatate din valorea finantarii.

Imobilul obtinut prin Prima Casa nu poate fi instrainat in primii cinci ani. Dupa cei cinci ani, daca propietarul doreste sa cedeze contractul de credit catre o alta persoana, aceasta trebuie sa indeplineasca conditiile de eligibilitate ale programului Prima Casa.  In cazul in care vanzarea se efectueaza dupa cei cinci ani catre un tert care nu isi finanteaza achizitia printr-un imprumut Prima Casa, nu exista restrictii suplimentare.

Asigurare  si certificat energetic obligatorii

Pentru imobilul cumparat prin Prima Casa trebuie incheiata asigurarea impotriva tuturor riscurilor. In cazul creditelor acordate pentru construirea imobilului este necesara si asigurarea lucrarilor de constructii si montaj a locuintei aflata in constructie.

Imobilul trebuie sa detina un certificat energetic care sa ateste eficienta din punct de vedere termic.

Comentarii

comentariu

About the Author

-