Published On: mie, Noi 7th, 2012

Fara bani, Romanii nu pot beneficia de psihoterapie si consiliere psihologica

Share This
Tags

* Pentru ca brailenii sa beneficieze de consultatii si tratament gratuit se asteapta schimbari la nivel national a contractului cadru *

Pacientii romani pot beneficia de servicii de psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica sau logopedie doar daca platesc, intrucat CNAS nu incheie contracte cu cabinetele medicilor de profil, deci zilnic sunt aproape opt sinucideri, avertizeaza Colegiul Psihologilor.

Potrivit prof. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) refuza accesul pacientilor romani la servicii psihologice, prin faptul ca nu introduce acestea, spre decontare direct, in Contractul-cadru.

“Accesul pacientilor la serviciile psihologice este, practic, imposibil de realizat. Pacientii romani pot accesa servicii de psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica si logopedie, adica psihopedagogie special, doar daca platesc. In prezent, CNAS nu deconteaza, in realitate, astfel de servicii si nu incheie contracte cu cabinetele psihologilor. CNAS considera, intr-un mod aberant, ca beneficiarii serviciilor psihologice sunt medicii de specialitate, si nu pacientii”, a spus Anitei.

Presedintele Colegiului Psihologilor Braileni, Florentina Cotoiu a precizat ca “Se asteapta modificari ale sistemului, ca pacientii sa poata beneficia de consultare gratuita sau ca serviciile sa fie decontate. Numarul persoanelor care au nevoie de consultatie si consiliere psihologica este in crestere, dar din pacate nu toti beneficiaza de servicii gratuite”.

“CNAS doreste ca, in Contractul-cadru 2013-2014, sa se prevada doar decontarea serviciilor medicale, refuzand sa le recunoasca pe cele conexe, motivatia fiind ca acest lucru excede Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Solicitam Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa recunoasca si sa introduca in Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversam o perioada de criza economica in care depresia si alte afectiuni psihogene au devenit o problema de sanatate publica. In aceste conditii, este extrem de necesar ca pacientii sa aiba acces direct la servicii psihologice de diagnosticare si recuperare prin decontare direct cu casele de asigurari. Avem nevoie de un program national de asistenta psihologica a populatiei”, a mai spus presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.

Mihai Anitei spune ca asistenata psihologica se confrunta cu probleme mari si in spitale.

“Pana acum, in proiectul Contractului-cadru, era stipulat faptul ca asistenta medicala ambulatorie de specialitate se asigura de catre medicii de specialitate, medicii dentisti, impreuna cu alt personal de specialitate medico-sanitara si alte categorii de personal, precum si personalul atestat. Colegiul Psihologilor din Romania solicita reglementarea conditiei atestarii personalului care presteaza serviciile psihologice, acestea fiind furnizate doar prin cabinete individuale, cabinete asociate sau societati civile profesionale de psihologie, certificate de catre Colegiul Psihologilor din Romania in Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania, in specialitatile psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica si logopedie, a mai spus Antiei.

Colegiul Psihologilor din Romania solicita si introducerea unor modificari in proiectul Contractului-cadru in care sa se precizeze in mod expres obligativitatea consultarii reprezentantilor si la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru, cat si reglementarea serviciilor conexe actului medical.

O alt problema reclamata de psihologi este faptul ca atestatele de libera practica, emise in baza Legii nr. 213/2004, nu sunt recunoscute in spitale, din cauza unor neconcordane intre lege si ordinele emise ulterior de Ministrul Sanatatii.

In prezent, in Romania sunt aproximativ 14.000 de psihologi, dintre care aproximativ 3.000 isi exercita profesia in mod independent.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana din patru sufera de depresie la nivel mondial. Pentru 2020, se apreciaza ca diagnosticul de depresie va ajunge al doilea din lume, dupa bolile cardiovasculare, OMS recomandand, ca terapie de prima linie, psihoterapia.

Studiile de specialitate indica tendinte de crestere a frecventei tulburarilor depresive si a tentativelor de suicid, a cazurilor de violenta domestica, a consumului de droguri si alcool.

Anul trecut, in Romania au fost inregistrate 2.784 sinucideri, media fiind de aproape opt sinucideri pe zi, potrivit datelor Institutului National de Medicina Legala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-