Published On: lun, Noi 26th, 2012

Dubla sarbatoare de 1 decembrie, cum ne proteja impotriva SIDA

Share This
Tags

* Pe langa Ziua Nationala a Romaniei pe 1 decembrie sarbatorim si lupta Impotriva hiv/sida *

Cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva SIDA, DSP Braila va distribui brosuri, afise si o carticica de buzunar cu informatii referitoare la HIV/SIDA. Acestea vor fi distribuite elevilor si anumitor unitati sanitare precum Sectia de Boli Infectioase, Centrul de consiliere si testare HIV, unde exista adresabilitate mai mare a pacientilor cu aceste afectiuni.

Infectia cu HIV/SIDA

Infectia cu HIV inseamna prezenta Virusului Imunodeficientei Umane in organism. Virusul ataca si distruge sistemul de aparare al organismului infectat, care astfel devine sensibil la numeroase infectii grave. SIDA poate sa apara la persoanele infectate cu HIV.

Cel mai avansat grad al infectiei HIV este ceea ce se numeste In termeni medicali Sindromul Imunodeficientei Dobandite (SIDA), care se dezvolta Intr-un interval de aproximativ 15 ani. Acest stadiu este definit prin aparitia unor infectii severe si a unor tipuri de cancer specific, asociate infectiei cu HIV, aceasta fiind cea care determina prabusirea imunitatii.

Poate fi prevenita prin tratament specific anti – HIV, daca persoana infectata urmeaza cu strictete tratamentul indicat de medicul specialist. In prezent nu exista tratament care s vindece infecia cu HIV sau un vaccin care s previn aceasta infectie dar tratamentul existent, luat corect, poate Impiedica infectia HIV sa evolueze spre SIDA.

Cum se transmite HIV

HIV se poate transmite prin lichidele corporale ale unei persoane infectate, respectiv prin sange, sperma, secretii vaginale si lapte matern. Nu exista riscul unei infectari prin sarut, Imbratisare, strangere de maini, utilizarea In comun a unor obiecte, alimente sau lichide.

HIV se poate transmite prin contact sexual neprotejat cu prezervativ cu un partener infectat HIV. Virusul poate fi transmis si in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii. Transfuzii cu sange sau produse de sange de la o persoana infectata HIV va infecta si celelalte persoane. Utilizarea In comun a aceluiasi echipament de injectare, de tatuare, a ustensilelor care intra In contact direct cu pielea precum aparat de ras, lame, brici, forfecute de pielite duce la infectarea cu virusul HIV.

Diagnosticarea infectiei HIV

Testul HIV relev statusul unei persoane prin detectarea prezentei sau absentei anticorpilor HIV din sange. Anticorpii sunt “produsul” sistemului imunitar si au rolul de a lupta Impotriva agentilor patogeni straini. Majoritatea persoanelor infectate trec prin asa numita perioada de “fereastra imunologica”, ce variaza Intre 3 si 12 saptamani. In tot acest timp, anticorpii HIV sunt produsi In continuu fara a putea fi  detectati. Aceasta etapa de Inceput, reprezinta perioada cea mai contagioasa, dar transmiterea poate avea loc pe Intreg parcursul bolii. Se recomanda repetarea testarii dupa trei luni de la cea initiala, timp considerat suficient pentru producerea si detectarea anticorpilor din organism. Aparitia unui test pozitiv dupa trei luni de la ultima expunere cu risc de infectie, confirma diagnosticul initial. Rezultatul testului HIV este confidential.  Persoanele testate, cu rezultat pozitiv, sunt infectate si beneficiaza de consiliere, evaluare medicala de specialitate si tratament adecvat. In plus sunt Invatate care sunt masurile pe care trebuie sa le respecte pentru a nu transmite infectia si altor persoane.

In braila sunt in jur de 100 de persoane infectate cu HIV/SIDA

Aproape trei sferturi primesc tratament gratuit prin programul national sustinut de Ministerul Sanatatii. Costul unui tratament pentru un bolnav de SIDA este, In medie, de 1000-1200 mii de lei pe luna. Exista insa si persoane care au tratemente ce depasesc 10000 de lei.

In prezent, terapia medicamentoasa le permite persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA sa aiba o viata aproape normala daca respecta tratamentul prescris de medic.

Comentarii

comentariu

About the Author

-