Published On: vin, Noi 9th, 2012

Din cauza taxei clawback 100 de medicamente risca sa dispara din spitale

Share This
Tags

* Industria farmaceutica va intra in colaps, daca nu va fi suspendata taxa clawback *

Ministerul Sanatatii a identificat 100 de produse medicamentoase care risca sa dispara oricand din farmaciile ce aprovizioneaza spitalele. Oficialii cauta solutii pentru ca bolnavii sa nu fie nevoiti sa isi intrerupa tratamentele.

Inca de acum sase luni producatorii de generice avertizau ca industria farmaceutica va intra in colaps, daca nu va fi suspendata taxa clawback. Potrivit Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, companiile producatoare nu vor mai putea sustine in scurt timp efortul financiar reprezentat de aceasta taxa, ceea ce va duce la disparitia de pe piata a sute de medicamente cu pret accesibil si la insolventa producatorilor.

Ministerul Sanatatii a pus miercuri in dezbatere publica proiectul de Ordin pentru aprobarea listei cuprinzand denumirile comune internationale corepunzatoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionarea unitatilor sanitare publice cu paturi. Acesta este disponibil pe site-ul ministerului, la sectiunea Legislatie la Transparenta decizionala, cu o anexa ce contine lista completa a medicamentelor cu disfunctionalitati in aprovizionare.

„Avem o Comisie desemnata prin Ordin de ministru care monitorizeaza in permanenta piata, pentru a identifica si alte produse la care pacientii au acces cu dificultate”, a declarat ieri noul ministru al Sanatatii, Raed Arafat. „Avem doua solutii pe care in prezent le dezbatem. Putem merge pe obligativitatea unitatilor sanitare de a realiza licitatii pe acord cadru cu o durata de 3 ani pentru achzitia medicamentelor. Dar o masura viabila mi se pare achizitionarea, eventuala, prin compania nationala UNIFARM, prin licitatie nationala”, a mai spus Arafat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-