Published On: vin, Noi 23rd, 2012

Din 2013, fara mediere nu poti incepe un proces

Share This
Tags

* Atat persoanele fizice, cat si cele juridice sunt obligate ca  din 2013 sa participe la o sedinta de informare privind medierea inainte de a ajunge in fata instantei de judecata *

Indeplinirea acestei obligetii trebuie dovedita de justitiabili printr-un proces verbal eliberat de mediator.

Legea nr. 115/2012, care modifica Legea medierii, instituie obligatia de a participa la sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata. Aceasta formalitate prealabila unui proces este gratuita si nu implica parcurgerea intregii proceduri de mediere.

Noua obligatie a justitiabililor este prevazuta la art. 601, introdus in Legea Medierii, care prevede ca “in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii”.

Aceasta prevedere intra in 9 ianuarie 2013. Consiliul de Mediere a adoptat intr-o sedinta de la finalul lunii septembrie un ghid informativ despre organizarea sedintei de informare privind medierea pentru aplicarea unitara a noilor prevederi.

Comentarii

comentariu

About the Author

-