Published On: joi, Noi 15th, 2012

Dezbatere pe tema fumatului la Colegiul “Gh.M.Murgoci”

Share This
Tags

* In contextul campaniei de celebrare a zilei natioale fara tutun centrul antidrog braila in colaborare cu dsp braila organizeaza o serie de activitati de informare, constientizare si educare asupra riscurilor provocate de fumatul in scoli, penitenciare, gradinite *

De ziua nationala fara tutun a avut loc o dezbatere intre elevii de liceu pe tema fumatului la Colegiul National “Gh.M.Murgoci”. Mariana Balan, psiholog in cadrul compartimentului de Evaluare si Promovare a Sanatatii a DSP si Olga Condrat, coordonator si psiholog  in cadrul Centrului Antidrog Braila au prezentat elevilor de liceu care sunt riscurile expunerii la fumul de tigare si ce boli pot contacta. Fumatul poate provoca riduri, cataracta, boli ale gurii, afectiuni ale pielii, psoriasis, boli ale inimii, probleme sexuale. Directia de Sanatate Publica Braila a oferit suportul logistic relevant  precum mulajele plamanilor de fumator, comparativ cu cele ale nefumatorului, un recipient cu gudron extras din fumul de tigara, afise, pliante si alte materiale.

Elevii de clasa a IX-a au format un grup de dezbatere iar prezentarea acestora a imbracat forma unei scenete ce a avut ca misiune dezbaterea motiunii parlamentare- scumpirea tigarilor. Echipa a fost impartita in doua parti “vocea guvernului” si “opozitia” si fiecare parte si-a sustinut punctul de vedere. Elevii s-au dovedit a fi foarte interesati de problematica tigarilor si au aratat ca au cunostinte referitoare la mecanismul dependentei induse de tutun.

Elevii au fost informati asupra unui program existent in cadrul spitalului TBC Braila prin care fumatorii cronici sunt consultati, consiliati psihologic si ajutati prin medicatie speciala sa renunte la fumat.

Evenimentul a fost incheiat cu o prezentare realizata de 3 tineri voluntari ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila: Lupu Georgiana, Podaru Ana Maria si Vasile Ina Melina, coordonati de psihologul Olga Condrat.

Tot pe 15noiembrie de Ziua Nationala fara Tutun  au avut loc intalniri de informare, educare si comunicare in mediul rural.  Prin intermediul scolilor, primariilor, cabinetelor medicale individuale din mediul rural va fi transmis mesajul campaniei si materialele informative primate: afise, brosuri, postere. Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a derulat  activitati de informare, educare si constientizare asupra riscurilor induse de fumat si in rândul  persoanelor aflate in detentie din cadrul Penitenciarului pentru Minori si Tineri Tichilesti si  Penitenciarului Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-