Published On: lun, Noi 5th, 2012

Chiar daca costul unei arme este “usturator” 467 de persoane detin arme neletale in Braila

Share This
Tags

* Din ce in ce mai multi romani aleg sa detina un permis de port arma pentru a se simti in siguranta* La braila 467 de persoane sunt inregistrate ca detinatoare de arme neletale *

In ciuda faptului ca legea pentru a-ti achizitiona un pistol este destul de aspra in Romania in comparatie cu alte tari, o problema mai acuta este folosirea armei in baza prevederilor legale si a articolului 44 din Codul Penal care reglementeaza Legitima Aparare. Pentru a achizitiona, insa, o arma, viitorii posesori trebuie sa indeplineasca mai multe conditii inscrise in Legea 295/2004: au implinit varsta de 18 ani, dovedesc necesitatea procurarii armelor, in functie de destinatia acestora, prin documente justificative stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi. Persoanele care nu au fost condamnate, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 1 an, pentru infractiuni comise cu intentie sau nu sunt invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie,  sunt apte din punct de vedere psihologic si medical, nu prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, au absolvit un curs de instruire teoretica si practica, organizat de o persoană juridica autorizata. Armele neletale sunt armele cu aer comprimat, proiectil de cauciuc, gaz lacrimogen, iar pretul lor poate varia intre 600-2.000 lei. Multi detinatori de arme destinate autoapararii nu au inteles ca aceste dispozitive, chiar daca teoretic nu au potential letal, nu pot fi purtate sau folosite la voia intamplarii, pentru reglarea unor neintelegeri ori pentru intimidare. Dovada stau numeroasele cazuri inregistrate la politie, in care persoane care detin cu acte in regula, un pistol neletal il utilizeaza in afara prevederilor stricte ale legii.“ In judetul Braila exista un numar de 467 persoane inregistrate ca fiind posesoare de arme neletale.”, a declarat purtatorul de cuvant IPJ Braila, inspector Jenel Sogor. Nu acelasi lucru putem spune despre orasul vecin, Galati, unde sunt autorizate un numar de 1.755 de persoane posesoare de arme neletale.

* Arma se tine incuiata! *

Posesorii de arme neletale au obligatia sa le pastreze in locuri sigure, respectiv la domiciliu sau resedinta, incuiate in fisete sau lazi metalice, astfel incat nici o alta persoana neautorizata sa nu poata avea acces la ele. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei. De asemenea, detinatorii legali au dreptul sa poarte asupra lor o singura arma neletala destinata autoapararii, aceasta pastrandu-se intr-un toc, pe curea sau ham. Este interzis portul armei in posete, genti sau buzunare, precum si in locuri aglomerate, precum stadioanele, salile de spectacole sau alte adunari publice. Detinatorul nu trebuie sa se afle sub influenta alcoolului, a drogurilor, a unor medicamente care ii afecteaza capacitatea. Munitia nu se imprumuta, nu se lasa in gaj si nu se vinde decat in conditiile legale. Cei care incalca aceste prevederi risca amenzi cuprinse intre 1.000 lei la 5.000 lei.

* Arma se foloseste in poligon sau pentru autoaparare! *

Posesorii legali de arme neletale le pot folosi numai in poligoane sau in cazuri de legitima aparare ori in stare de necesitate. Arma neletala se utilizeaza de la o distanta mai mare de un metru, fara a tinti organele vitale ale agresorului. Uzul de arma neletala, din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Nici in ceea ce priveste permisul, posesorii de arme neletale nu trebuie sa stea fara griji odata ce l-au dobandit. Documentul are o valabilitate de 5 ani, care se calculeaza de la data eliberarii sau de la data ultimei prelungiri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-