Published On: vin, Noi 2nd, 2012

Campanie nationala initiata de politisti impotriva violentelor, “Nu lasa violenta sa te transforme intr-un infractor!”

Share This
Tags

* Din luna octombrie 2012 – martie 2013, politistii Braileni se alatura colegilor din restul oraselor din tara la derularea campaniei nationale de prevenire a violentelor, care au loc in rândul elevilor cu vârsta cuprinsa intre 15 si 17 ani *

Potrivit Biroului de presa al Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Braila, In perioada octombrie 2012 – martie 2013, politistii braileni desfasoara o serie de activitati informative-educative, urmarind si implicarea elevilor In activitati de prevenire a violentei, In cadrul campaniei „Nu lasa violenta sa te transforme In infractor!”. Aceasta initiativa apartine conducerii Inspectoratului General al Politiei Române, care se desfasoara la nivel national.

“Scopul campaniei este reducerea riscului de implicare a elevilor de liceu In acte de violenta, iar principalele directii de actiune sunt informarea elevilor cu privire la consecintele unor acte de violenta, la modalitatile concrete de prevenire a acestora In unitatile de Invatamânt si implicarea lor In activitati preventive”, a precizat inspectorul principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila.

* Elevii au aflat informatii utile de la oamenii legii *

Componenta de informare presupune organizarea unor Intâlniri Intre elevi si politisti, prilej cu care adolescentilor le este prezentat un film realizat de Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii. Materialul este un contras Intre marturiile unor tineri care si-au transformat viata Intr-o poveste de succes si cele ale altor tineri care au facut alegeri gresite. Cu multa munca, perseverenta, cu renuntari si sacrificii, dar cu dorinta apriga de a-si urma visul, nume sonore sau mai putin sonore si-au deschis sufletul povestind tinerilor despre alegerile lor.

O tânara politista, care lucreaza la Institutul de Criminalistica Bucuresti, Lucian Bute si Andreea Raducanu sunt exemple demne de urmat de catre elevi. De cealalta parte, si-au spus povestile emotionante, dar extraordinar de triste, adolescenti si tineri care au savârsit infractiuni si care Isi ispasesc pedeapsa In spatele gratiilor.

“Prin aceasta campanie, politistii si-au propus sa implice elevii  In activitati preventive, invitându-i sa realizeze un eseu având ca tema prevenirea violentei. Concursul <Eseul meu antiviolenta> Isi va desemna câstigatorii la nivel local, iar cele mai bune lucrari vor fi trimise pentru a participa  la etapa nationala. Politistii din cadrul compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii, Impreuna cu politistul de proximitate, au organizat o serie de Intâlniri cu elevii Colegiului Economic <Ion Ghica>, apoi vor fi organizate astfel de activitati si In alte unitati de Invatamânt. Inainte de vizionarea filmului educative, denumit sugestiv <Cheia e la tine>, copiii au fost invitati la o dezbatere având ca tema violenta. Elevii au identificat Impreuna cu politistii formele de manifestare a violentei, pornind de la simpla tachinare Intre colegi sau atribuirea de porecle, pâna la lovire, bruscare etc. Toate acestea lasa urme adânci In sufletul victimei si, In unele cazuri, nefericite chiar, si pe trup”, a mentionat purtatorul de cuvinte de la IPJ Braila.

Deoarece violenta este o conduita Invatata, elevii au aflat ca acest tip de comportament este folosit de persoanele care nu stiu sa gestioneze o situatie delicata Intr-un alt mod. Exemplificând prin situatii concrete de viata, politistii le-au aratat copiilor modul In care toleranta si comunicarea sunt solutii eficiente de iesire dintr-o situatie problematica si, daca nici asa nu se pot rezolva neajunsurile, care In cele mai multe cazuri sunt minore sau tin de modul de interpretare si raportare la anumiti factori, politistii i-au sfatuit pe adolescenti sa nu-si faca singuri dreptate si sa discute, fara ezitare, cu parintii, dirigintii, consilierii scolari si cu politistul de proximitate.

Tot inspectorul principal de politie Jenel Sogor a mai spus ca dupa vizionarea filmului educative „Cheia e la tine”, au fost initiate discutii cu privire la fragilitatea delimitarii dintre delincventa si teribilism la vârsta adolescentina. Este bine stiut faptul ca adolescentii reprezinta o categorie de populatie cu risc de vulnerabilitate crescut, pe fondul aparitiei conflictelor afective, conflictelor de idei, de autoritate. Etapele de negare si contestare, precum si efervescenta specifica acestei vârste, pot influenta Intr-un mod negativ conduita adolescentilor care ajung sa gestioneze diferite situatii, mai mult sau mai putin tensionate, facând uz de violenta sau Incalcând legea, sub presiunea anturajului si a grupului de prieteni.

“Având In vedere complexitatea si diversitatea tuturor acestor elemente, care pot genera o conduita violenta, cât si consecintele unui astfel de comportament asupra victimei, in unele cazuri, chiar asupra agresorului, este absolut necesara o abordare profunda si responsabila din partea mai multor instante sociale, cum sunt familia, scoala, politia, astfel Incât manifestarile violente de orice fel sa fie evitate si Inlocuite de tact, toleranta, comunicare si negociere”, a conchis Jenel Sogor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-