Published On: lun, Noi 12th, 2012

Brailenii sunt incurajati sa renunte la fumat, ziua nationala fara tutun va fi celebrata pe 15 noiembrie la Braila

Share This
Tags

* In perioada 15 noiembrie-30 noiembrie  se desfasoara campania de celebrare a zilei nationale fara tutun *

Ziua Nationala fara Tutun este sarbatorita in fiecare an in a 3-a zi de joi a lunii noiembrie. Campania din acest an se va desfasura sub sloganul “Castiga independenta fara tutun”

Un astfel de eveniment doreste sa atraga atentia  asupra riscurilor expunerii la fumul de tigara, a dreptului fiecaruia dintre noi de a trai sanatos, precum si asupra practicilor companiilor producatoare de tutun.

Parteneri in campanie sunt Directia de Sanatate Publica Braila, Centrul Antidrog, medici de familie, Inspectoratul }colar Judetean.

Obiectivele generale ale campaniei sunt informarea si constientizarea populatiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun, cresterea numarului de persoane care nu incep sa fumeze si a celor care renunta la fumat si protectia fata de expunerea la fumul de tutun.

Pe durata campaniei vor fi distribuite o serie de materiale precum postere, brosuri,pliante sI de asemena vor avea loc intalniri cu elevi din scollie sI liceele din judet.

Aproape 20% din populatia globului fumeaza

Estimarile arata ca in prezent aproximativ 1,3 miliarde de persoane din populatia globala fumeaza ceea ce inseamna 18,6%.

Dintre cele 6 miliaone de victime pe care fumatul le produce anual, peste 5 milioane sunt utilizatori si ex-utilizatori iar mai mult de 600.000 sunt nefumatori dar sunt expusi fumatului pasiv. Mai ingrijorator este faptul ca multi dintre fumatorii pasivi sunt copii. In anul 2004 dintre fumatorii pasivi 28% erau copii.

Numarul deceselor ar putea creste anual la peste opt milioane pana in 2030.

In Europa, bolile legate de fumat fac anual 650 000 victime iar 80 000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv. Conform Special Eurobarometer 385 prevalenta fumatului in populatia generala peste 15 ani a UE este in 2012 de 28%.

Romanii sunt mari fumatori si cei mai expusi la fumul de tigare in spatii inchise

Situatia in Romania este la fel de ingrijoratoare ca la nivel mondial. Conform unui studiu realizat in anul 2011 de Ministerul Sanatatii fumatul ucide peste 33.000 de romani anual, iar 70% dintre acestia au varste cuprinse intre 35 si 69 de ani. In medie, fumatorii decedati prematur ar fi trait cu 21 de ani mai mult in absenta acestui viciu.

Conform unui studiu publicat de Comisia Europeana in mai 2012, Special Eurobarometer 385, prevalenta fumatului in populatia generala peste 15 ani din Romania este de 30%, in scadere fata de 31% in 2006. Un roman fumeaza in medie 14,4 tigari pe zi, foarte aproape de media din UE care este de 14,2%. Romania ocupa prima pozitie in Uniunea Europeana in functie de procentul persoanelor expuse la fumul de tigara in spatii inchise la locul de munca. Numai 38% dintre romani nu au fost expusi deloc sau aproape deloc la fumul de tigara in spatii inchise la serviciu. Alti 40% au fost expusi ocazional, 8% mai putin de o ora pe zi, 6% intre o ora si cinci ore pe zi, iar  8% peste cinci ore pe zi.

Prevalenta maxima pe varste, 36,3% se inregistreaza in randul persoanelor de 25-44 ani iar cea minima, 7,6% la cei cu varsta mai mare sau egala cu 65 de ani.

In randul barbatilor, cea mai scazuta prevalenta se inregistreaza la cei cu studii superioare si anume 36,4%, in timp ce in randul femeilor prevalenta a fost mai mare in randul celor cu studii medii sau superioare 19,6% respectiv 20,0% si minima in randul femeilor cu studii elementare de 14,7%.

Doar 35% dintre romani incearca sa renunte la fumat

In privinta renuntarii la fumat, dintre fumatorii actuali si ex-fumatori 35,5% au facut o incercare de a renunta in ultimele 12 luni. Dintre acestia 80% au dorit sa renunte fara ajutor si un procent foarte mic de 8,2% au utilizat terapia de substitute, 1,4% folosind un alt medicament prescris, 1,7% prin consiliere si consultanta iar 6,8% au folosit pentru renuntare produse naturale din plante, acupunctura, sau alte metode.

Printre nefumatori, prevalenta expunerii la fumatul pasiv la domiciliu a fost de 24,4% ceea ce reprezinta aproximativ 3.2 milioane nefumatori.

Comentarii

comentariu

About the Author

-