Published On: Soare, Noi 25th, 2012

Agricultorii ar putea primi mai multi bani

Share This
Tags

* Platile directe catre agricultori ar putea creste cu 50%, de la 119 euro la 183 de euro la hectar *

Propunerea initiala a Comisiei Europene era ca Romania sa beneficieze de circa 20,8 miliarde de euro pentru agricultura dintre care 12,8 miliarde plati directe si masuri de piata si opt miliarde de euro pentru dezvoltare rurala. Astfel, plata la hectar putea sa ajunga la 183 de euro pe hectar.

Pe langa aceasta banii s-ar fi adaugat “convergenta” ceea ce insemna ca banii pentru fermierii din Vest s-ar fi redus treptat si ar fi venit spre Est. Daca anul acesta un fermier roman beneficiaza de 119 euro pe hectar, unul olandez are 459 de euro pe hectar, iar un fermier maltez circa 600 de euro. Convergenta presupune ca, din 2015, fermierul roman ar primi sase euro pe hectar, bani care s-ar reduce din subventia care se da tarilor bogate precum Franta, Germania sau Italia.

In 2014, UE vrea sa limiteze subventia acordata unei ferme la 300.000 de euro.

Un propietar mare care exploateaza cantitati mari de 50.000 de hectare sau mai mult, ar pierde astfel  milioane de euro din subventiile UE. In tara noastra, 12 mii de ferme exploateaza 45% din suprafata agricola in conditiile in care APIA imparte ofera subventii pentru peste un milion de persoane. Romania incearca, in prezent, fie sa blocheze decizia de plafonare a platilor acordate marilor ferme,  demers care este sprijinit de alte noua state, printre care Germania fie sa creasca plafonul la 600.000 de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-