Published On: mar, Noi 27th, 2012

Accidentele grave in atentia politistilor, s-a lansat Campania “Alege viata! Respecta regulile de circulatie! ”

Share This
Tags

* In braila, anul acesta au fost 100 de accidente grave, in care au decedat 19 persoane * Pentru prevenirea acestor evenimente, au fost intensificate activitatile pentru prevenirea accidentelor rutiere grave * Timp de 2 zile, politistii de la rutiera si cei de la ordine publica vor coordona o actiune pentru reducerea riscului rutier *

In acest an la nivelul judetului nostru au fost inregistrate mai multe accidente rutiere grave, comparativ cu anul trecut. La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Braila, pe parcursul a 9 luni din anul 2012, politistii Serviciului si Biroului Rutier au efectuat cercetarea la fata locului in urma producerii a 100 de accidente rutiere grave, soldate cu 101 de raniti grav, 60 raniti usor si 29 de persoane care nu au supravietuit.

“Comparativ cu anul trecut, in aceeasi perioada, au avut loc un numar de 97 accidente rutiere grave, soldate cu 19 persoane decedate, 94 de persoane ranite grav si 29 ranite usor. Din totalul accidentelor produse, 33 au fost in municipiu, fiind inregistrate 30 de victime accidentate grav si 3 decedate, si 67 in judet, soldate cu 71 accidentati grav si 26 decedati. Cauzele frecvente care au dus la producerea evenimentelor rutiere au fost traversarea neregulamentara, care a generat 23 de accidente in urma carora au fost ranite grav 17 persoane si 6 au decedat, depasirea neregulamentara, care a dus la producerea a 11 accidente rutiere, soldate cu 14 raniti grav si 5 persoane decedate, si conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, care a generat 8 accidente rutiere cu 8 persoane ranite grav si una decedata”, a declarat inspectorul principal de politie Jenel }ogor, purtatorul de cuvant al IPJ Braila.

In prima zi a actiunii, peste 80 de politisti de la Serviciul si Biroul Rutier si de la Biroul de Ordine Publica au actionat pe arterele rutiere din municipiu si judet. Oamenii legii au constatat 430 de contraventii pentru care au aplicat sanctiuni in valoare totala de 78.430 de lei, cele mai multe fiind pentru nerespectarea regimului legal de viteza (160 de contraventii).

De asemenea, politistii au ridicat in vederea suspendarii 9 permise de conducere, din care unul pentru depasire neregulamentara, cate trei pentru neacordare prioritate pietoni si pentru depasirea vitezei legale si doua pentru consum de alcool. De asemenea, au retras 7 certificate de inmatriculare, dintre care 3 au fost pentru lipsa I.T.P. doua pentru lipsa asigurare si tot doua pentru defectiuni tehnice.

* Actiuni de prevenire a accidentelor *

In perioada 26 – 28 noiembrie, politistii de la Directia Rutiera si cei de la Directia de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) vor coordona o actiune, la nivel national, pentru reducerea riscului rutier. Astfel de actiuni se desfasoara si la nivelul judetului nostru.

La activitati vor participa atat politistii de la Rutiera, cat si politisti de Ordine Publica, care vor folosi toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier si de masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor aflate in dotare.

Dispunerea politistilor in teren si actiunile intreprinse pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulatie grave se va face tinand cont de intervalele orare si zonele cu risc crescut identificate in urma analizelor efectuate la nivel local.   Pe langa activitatile de prevenire a evenimentelor rutiere, politistii vor actiona in sistem integrat pentru mentinerea climatului de ordine si liniste publica.

“In vederea atingerii obiectivului de reducere a riscului rutier, respectiv diminuarea numarului accidentelor rutiere cu consecinte grave, seful Politiei Romane, chestor principal de politie Petre Toba, a dispus tuturor unitatilor de politie teritoriale sa analizeze cauzele care au dus la cresterea numarului de evenimente rutiere deosebite si sa actioneze punctual pentru remedierea lor”, a mentionat Jenel }ogor.

* Sfaturi pentru conducatorii auto *

Pentru prevenirea acestor evenimente, politistii braileni revin cu o serie recomandari adresate conducatorilor auto. Printre acestea sunt: sa adapteze viteza de deplasare la conditiile de drum si trafic; sa pastreze in mers distante suficiente fata de celelalte autovehicule din trafic, pentru a putea opri in conditii depline de siguranta, atunci cand se impune; sa sporeasca atentia si sa se asigure suficient la efectuarea manevrelor de depasire si in apropiere de trecerile pentru pietoni; sa foloseasca luminile din dotarea autoturismelor, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, ploaie abundenta sau ceata densa; sa respecte normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent ca este vorba despre pietoni sau alte vehicule; sa foloseasca centura de siguranta care poate salva viata in caz de accident; sa nu foloseasca telefonul mobil in timp ce conduc, daca nu au sistem handsfree; sa evite sa se angajeze cu pasagerii in discutii care pot distrage atentia de la drum; sa nu conduca sub influenta bauturilor alcoolice; sa nu conduca in conditii de oboseala; sa opreasca din cand in cand, pe parcursul traseului de maxim 300 de km, pentru destindere si refacere a fortelor; sa acorde un plus de atentie conducerii prin intersectiile nedirijate, la depasirea mijloacelor de transport in comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care ruleaza, pentru a putea in orice moment manevra si opri in deplina siguranta autoturismul, daca situatia o impune.

„Posesorii de permis auto nu trebuie sa uite ca depasirea limitelor legale de viteza si viteza neadaptata la conditiile de trafic reprezinta unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice; viteza determina cresterea distantei de franare necesara opririi autovehiculului in siguranta; viteza determina agravarea consecintelor accidentelor rutiere indiferent de cauza”, a mai spus Jenel Sogor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-