Published On: vin, Oct 26th, 2012

Vizita in China, benefica pentru economia braileana

Share This
Tags

* Relatiile de prietenie si colaborare cu provincia Henan au fost stabilite de Cj Braila pe 23 septembrie 2009 * O delegatie braileana a mers, pentru prima data, in aceasta luna, in China *

Parteneriatul dintre orasul Braila si provincia chineza Henan a fost semnat in anulul 2009. O delegatie din partea judetului Braila s-a deplasat in provincia Henan, pentru prima data de la semnarea tratatului de prietenie si colaborare,  in ultima decada a lunii octombrie, pentru realizarea unor activitati concrete de parteneriat., dupa ce in data de 4 septembrie Braila a fost gazda celor zece delegati chinezi. Reprezentantii braileni au avut un program incarcat intr-o zona in care descentralizarea functioneaza si care are 5 mii de km de autostrada. Oficialii au vizitat mai multe sectoare economice si agricole. Sectorul infrastructurii i-a impresionat pe oficialii romani cu cele trei poduri construite pe fluviul Galben la 1,5 km unul de altul, cu o lungime de 16 km si cu o deschidere de 160 metri intre stalpi. “Guvernul chinez are 10 milioane de dolari pentru Europa Centrala si Europa de Est ca si investitii, ceea ce ne intereseaza pe noi in zona noastra Braila-Galati, am vazut autostrazi finalizate si in constructie” a precizat presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Provincia Hanan detine 10% din totalul productiei  agricole chineze cu o adevarata industrie alimentara. Ceea ce l-a impresionat pe edilul CJ, au fost fermele ultramoderne cu plantatii pe apa si care fac export de legume, culturile de susan si bumbac. Insa “Una e fata vazuta a Chinei si alta e din spatele cortinei” dupa cum a precizat Bunea Stancu care a povestit ca in Henan exista o patura “cu bani” si multe persoane neinstarite.

* Sectorul medical chinez, mult deasupra celui roman *

Vizita la cateva spitale cu profil oftalmologic va aduce beneficii sanatatii brailene, deoarece discutiile care au avut loc cu un renumit medic chinez care lucra in cercetare, au condus la achizitionarea in curand a unei aparaturi care costa 300 mii euro si care produce picaturi pentru tratarea diferitelor afectiuni oftalmologice.  Spitalele chineze detin pentru sectiile de chirurgie si medicala un numar de 4000 de paturi si 40 de sali de operatii, insa o sala de operatie de acolo are circa 15 mp si se opereaza la doua paturi in acelasi timp, pe cand in Romania o sala de operatie are 60 mp “Am asistat la o operatie pe ochi, au doua mese la care se opereaza in acelasi timp si tot cu Zeis opereaza si ei”, a spus Stancu. Poporul chinez are la dispozitie medicina clasica si cea traditionala. Incepand de anul viitor, cativa medici chinezi cu specializare traditionala, vor veni la Corpul B al Spitalului Judetean de Urgenta Braila pentru a impartasi din experienta lor, doctorilor de aici.

* Noi parteneriate in domeniul agriculturii ale celor doua tari *

In prima parte a anului viitor, vom primi din nou pe oficialii chinezi pentru un parteneriat ce vizeaza sectorul culturii de grau precum si al culturii de flori. Deoarece tara noastra este o mare importatoare de flori, trebuie sa ne specializam si in acest domeniu. |aranii cultivatori din provincia Henan sunt instariti si nu sunt proprietari de pamant. Ei doar il concesioneaza si primesc suprafete mici de un hectar. Cum China este un mare exportator de usturoi, reprezentantii romani au facut cunostiinta cu mai multi intreprinzatori locali care cultivau usturoi,  “Cel care se gaseste si la noi pe tarabele din Piata Mare” asa cum a precizat Stancu. Oficialii chinezi si-au adus aminte de epoca ceausista cand Romania avea un adevarat parteneriat cu Republica Populara Chineza in domeniul agricol. O problema a agriculturii romanesti este si aceea ca terenurile agricole nu au perdele forestiere. In China toate terenurile sunt parcelate cu aceste perdele pe care le-a adoptat si Ucraina, si care ofera un microclimat culturilor, fiind ajutate sa se dezvolte in alte conditii, productia crescand astfel : “La noi este problema cine le cultiva. Romanii i-au invatat sa faca agricultura, acum ei se mira ca productia noastra este in regres, cum era in ’89 si cum este in 2012.”, a mai precizat Stancu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-